Een groep arbeidsongeschikten moet door een tekort aan keuringsartsen tot wel 15.000 euro terugbetalen aan het UWV. Uit navraag door de NOS blijkt dat de uitkeringsinstantie werkt aan een oplossing en het geld niet zomaar terugvraagt, als mensen erdoor in de financiële problemen komen. Dit meldt NOS.
Er zijn te weinig keuringsartsen om het aantal aanvragen voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA) te controleren. Soms duurt het een jaar voordat het UWV tot een beslissing komt. Mensen die hierop wachten krijgen in de tussentijd een voorschot op hun uitkering. Is de aanvraag na een jaar afgekeurd, dan moeten ze het uitgekeerde bedrag alsnog terugbetalen. Het zou om zo’n 15 procent van het totale aantal voorschotten gaan. Ongeveer 1.600 mensen moesten gemiddeld 3.000 euro terugbetalen aan de instantie.
Flink opgelopen voorschot
Enkele tientallen mensen moeten dusdanig lang wachten, dat het voorschotbedrag is opgelopen tot 15.000 euro. Als straks blijkt dat het bedrag volgens de keuringsarts onterecht is uitgekeerd, moeten zij dat terugbetalen. Mensen kunnen hierdoor in grote financiële problemen komen. Het meldpunt van de Landelijke Cliëntenraad heeft hier inmiddels diverse klachten over ontvangen.
Het UWV stelt dat mensen het bedrag niet hoeven terug te betalen als dat financiële problemen zou veroorzaken. “Als mensen moeten terugbetalen wordt daarom altijd zo veel mogelijk rekening gehouden met hun persoonlijke en financiële omstandigheden. Dat kan leiden tot een ruimere betalingsregeling”, zegt een woordvoerder. Heeft iemand geen capaciteit om af te lossen, dan kan er een opschorting of kwijtschelding volgen.
Door: Nationale Zorggids