Normal_coronamelder_app_coronavirus

Alle apps van de overheid moeten vanaf vandaag een toegankelijkheidsverklaring bevatten, maar van de duizend geschatte overheidsapps hebben slechts tweehonderd zo’n verklaring online staan. In deze verklaring moet staan hoe toegankelijk een app is voor mensen met een beperking. Slechts één overheidsapp blijkt volledig toegankelijk, concludeert Appt, het platform voor app toegankelijkheid. Dit meldt NOS. 

Overheidsapps zijn vaak in mindere mate of helemaal niet toegankelijk voor mensen met een verstandelijke of visuele beperking. Senioren en laaggeletterden blijken deze apps ook moeilijk in het gebruik te vinden. In totaal zijn er zo’n 2 miljoen Nederlanders die slecht toegang hebben tot deze apps.

Digitale toegankelijkheid kan het verschil maken

Illya Soffer van Ieder(in) noemt het ongelooflijk dat de overheid achterloopt op dit vlak “terwijl digitale toegankelijkheid het verschil kan maken tussen wel of niet zelfstandig kunnen meedoen”. Ze pleit dan ook voor een omslag in de manier waarop apps worden ontwikkeld. Volgens een ervaringsdeskundige met een visuele beperking zijn de apps CoronaMelder en CoronaCheck wél toegankelijk en kan hij ook overweg met de app van DigiD en de berichtenapp van MijnOverheid.

De Ieder(in)-directeur pleit voor meer aandacht voor toegankelijkheid van apps bij ict-opleidingen. Ontwikkelaars zouden er bovendien goed aan doen om mensen met een beperking te betrekken bij het bouwproces.

Door: Nationale Zorggids