30 oktober 2020 om 14:05
2 minuten lezen

Isolement mensen met beperking neemt sterk toe

Nog veel sterker dan de rest van de samenleving zijn mensen met een beperking of chronische aandoening door corona in een isolement geraakt. In het onderwijs kunnen ze vaak maar beperkt of helemaal niet meedoen. Dagbesteding ligt gedeeltelijk of helemaal stil. En veel mensen met een chronische ziekte gaan in zelfquarantaine om het risico op besmetting te beperking. Dit blijkt uit een enquête van Ieder(in) onder ruim tweeduizend mensen, meldt de belangenvereniging. 

Voor mensen die naar dagbesteding gaan, is de situatie eveneens zorgelijk, stelt Ieder(in). 43 procent gaat minder vaak hen en 19 procent helemaal niet. Een ouder vertelt dat het sluiten van de dagbesteding desastreus uitpakt voor haar zoon, maar ook grote gevolgen heeft voor de naasten. Haar zoon is op dit moment letterlijk ongewenst opgehokt, zegt ze. “Mag een uurtje per dag onder begeleiding naar buiten. Verder zit hij met zijn zes huisgenoten op enkele vierkante meters binnen. Hij mag gelukkig naar ons, zijn ouders. Wij mantelzorgen erg veel voor hem zodat hij meer weg is van de woning. Meer dan gebruikelijk omdat het anders ondoenlijk voor hem zou zijn.”

Psychische klachten door zelfquarantaine

Verder valt op dat ongeveer een vijfde van de mensen met een beperking of chronische aandoening in zelfquarantaine is. Zij ervaren forse problemen en geven als rapportcijfer voor hun leven gemiddeld een 5,1. Meer dan de helft van hen heeft te maken met een lichamelijke conditie die achteruit gaat, en een toename van psychische klachten. Verder meldt ruim 60 procent een toename van eenzaamheidsgevoelens.

Extra ondersteuning

Het is nu enorm belangrijk dat het aantal besmettingen snel fors omlaag gaat, zegt directeur Illya Soffer van Ieder(in). Als dat niet gebeurt, zal het op peil houden van zorg, ondersteuning en dagbesteding nog moeilijker worden. Bovendien zullen dan steeds meer mensen geen andere optie zien dan in quarantaine gaan. Ieder(in) pleit voor een landelijk actieprogramma om scholen en universiteiten te ondersteunen bij het bieden van volwaardig afstandsonderwijs. Ook pleit het voor extra ondersteuning voor iedereen die sinds het begin van de pandemie in zelfquarantaine zit.

Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van gehandicaptenzorg
    • Dossier Corona

    De meest gelezen artikelen van 2024: dit hield jullie bezig in de zorg

    27 december 2024 om 11:41
    • Dossier Corona

    Start strafzaak tegen Sywert van Lienden om mondkapjesdeal

    19 december 2024 om 10:15