7 juli 2020 om 15:28
< 1 min lezen
Nieuwe subsidies onderzoeken hulpmiddelenzorg thuis en doelmatigheid
Binnen de programma’s DoelmatigheidsOnderzoek (DO) en Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg thuis (GGH) zijn de komende periode nieuwe subsidie instrumenten beschikbaar. Het gaat om stimuleringssubsidies en voorbereidende studies. Daarnaast zijn er subsidiemogelijkheden binnen de open rondes van beide programma’s. Dit meldt ZonMw.
Door het financieren van onderzoek stimuleren de programma’s DO en GGH kennisontwikkeling over de kwaliteit en specifiek de veiligheid, effectiviteit en doelmatigheid van zorginterventies en hulpmiddelenzorg thuis. Hiermee dragen beide programma’s bij aan de kwaliteit en betaalbaarheid van de zorg.
Stimuleringssubsidies
De stimuleringssubsidies hebben als doel het realiseren van een aantoonbare, effectieve en duurzame samenwerking tussen relevante stakeholders ter voorbereiding op een doelmatigheidsonderzoek binnen de open rondes van DO of GGH. Met deze subsidie kunnen aanvragers samenwerkingsverbanden opzetten en/of intensiveren en aanvullende ondersteuning en expertise inschakelen, zoals methodologische ondersteuning vanuit een universitair medisch centrum of Health Innovation Netherlands (HI-NL).
Voorbereidende studies
Deze subsidie is voor onderzoek ter voorbereiding op een onderzoek naar effectiviteit en kosten (ofwel doelmatigheidsonderzoek) binnen de open rondes van DO of GGH. Hierbij kan gedacht worden aan uitvoerbaarheidsstudies, pilotstudies, systematische reviews en meta-analyses. De subsidie voor de voorbereidende studie heeft als doel het verhogen van de relevantie en/of het verbeteren van de kwaliteit of uitvoerbaarheid van een beoogd doelmatigheidsonderzoek binnen de open subsidieronde.
Open rondes: Onderzoek naar effectiviteit en kosten
Beide programma’s verlenen subsidie voor onderzoek naar effectiviteit en kosten (ofwel doelmatigheidsonderzoek). Het programma DoelmatigheidsOnderzoek richt zich op zorginterventies (alle diagnostische, therapeutische en verzorgende activiteiten in de gezondheidszorg). Het programma GGH richt zich op kennisontwikkeling over innovatieve en bestaande hulpmiddelenzorg thuis, zodat deze op een veilige, effectieve en betaalbare wijze kan worden toegepast in de zorg.
Door: Nationale Zorggids