Er wordt in Nederland relatief weinig geïnvesteerd in onderzoek naar gehoorproblemen, terwijl dit juist veel geld zou opleveren. Werkloosheid door gehoorproblemen kost de economie namelijk 2,3 miljard euro per jaar. De gevolgen van onbehandelde gehoorproblemen kosten de Nederlandse maatschappij als geheel jaarlijks 7,6 miljard euro. Dit stelt René van der Heijden, voorzitter van Stichting Oorfonds Nederland. Dit meldt het Financieel Dagblad.
Op dit moment lijden ruim twee miljoen mensen aan gehoorproblemen. Bijna twee miljoen werknemers worden op het werk blootgesteld aan schadelijk geluid. Ongeveer honderdduizend mensen zitten ziek thuis omdat ze op het werk gehoorschade hebben opgelopen. Zij hebben bijvoorbeeld tinnitus (oorsuizen) of gehoorverlies.
Bedrijven weinig zicht op totale kosten gehoorproblemen werknemers
Bedrijven weten vaak zelf niet goed hoeveel het kost als een werknemer door gehoorproblemen uitvalt. Sommige organisaties, zoals de Nationale Politie en de NS, screenen werknemers op hun gehoor, maar lang niet alle bedrijven doen dit bij iedereen. De KLM screent bijvoorbeeld wel piloten maar niet het cabinepersoneel. Ook werkplekken als kantoortuinen zouden volgens van der Heijden serieuzer genomen moeten worden. Zo werd onlangs door bedrijfsartsen aan de bel getrokken dat kantoortuinen door onder andere de vele geluiden invloed hebben op de gezondheid van werknemers.
Oorfonds: investeren in gehooronderzoek heeft zin
Van der Heijden maakt zich zorgen over de toename van het aantal mensen met gehoorproblemen. Deze toename is te zien onder ouderen vanwege de dubbele vergrijzing, maar ook onder jongeren. Als het aan hem ligt, komt er meer aandacht voor gehoorproblemen in een vroeger stadium wanneer mensen er nog iets aan kunnen doen. Van der Heijden: "mensen met onbehandeld, beperkend gehoorverlies hebben een groter risico op sociaal isolement, depressie en cognitieve achteruitgang." Hij roept op tot grotere investeringen in onderzoek naar gehoorverlies, preventie, medische oorzaken, mogelijke therapieën en samenhang met andere aandoeningen.
Door: Nationale Zorggids