Blinden en slechtzienden stuiten op een problematische nieuwe blindengeleidestrook in de Hoofdstraat van Hoogeveen. Volgens voorzitter Ida Vos van het Gehandicaptenplatform Hoogeveen is het grootste probleem de structuur en de zichtbaarheid van de ribbelstrook. Door obstakels is de strook ook nog eens gevaarlijk om te gebruiken. Dit meldt het Dagblad van het Noorden.
De Hoofdstraat van Hoogeveen wordt momenteel opnieuw ingericht om meer winkelaars te trekken en te zorgen dat bezoekers langer in het winkelgebied blijven. De nieuwe blindengeleidestrook loopt hier ook doorheen.
Nieuwe blindegeleidestrook gevaarlijk
Vos somt de problemen met de nieuwe strook op: "De vorige strook had dubbele tegels en was wit van kleur met stevige, brede ribbels. De huidige steentjes hebben dezelfde kleur als de rest van de bestrating en de witte ribbels zijn veel kleiner en kwetsbaarder.’’ Ook zegt ze dat blinden en slechtzienden de strook nauwelijks kunnen voelen of zien. Dit gaat niet werken volgens haar: "Formeel zijn ze goedgekeurd. De praktijk is echter dat de ribbels binnen anderhalf jaar kapot zijn." Hoewel het gehandicaptenplatform betrokken is geweest bij de herinrichting van de Hoofdstraat, verliep deze samenwerking niet naar wens en is het platform erg ontevreden over het resultaat.
Nieuwe blindengeleidestrook gevaarlijk door obstakels
Marlia Oosterhof, trainster van onder meer hulp- en blindengeleidehonden, vindt de geleidestrook ronduit gevaarlijk. Ze beschrijft de obstakels waar mensen tegenop kunnen lopen: "Tot mijn schrik zag ik dat in de nieuwe geleidestrook een paal van een winkelpui staat. Een omleidingsbord stond zó dicht bij de blindengeleidestrook dat mensen er met hun hoofd tegenaan kunnen lopen."
Gemeente: nieuwe strook moet recht worden
De gemeente wil af van de vorige strook, die met een U-vorm om de betonnen pui van opticien Bril Uniek heen liep, en de nieuwe op een andere manier realiseren. Een woordvoerder van de gemeente zegt: "Blinden en slechtzienden moeten een rechte geleidestrook kunnen volgen." Hiervoor is het nodig dat er een paal met betonnen voet verdwijnt of verplaatst wordt, maar het is onduidelijk wanneer dat gaat gebeuren. De gemeente geeft aan dat daarover nog wordt gesproken met de eigenaar van het pand. Om botsingen te voorkomen, is de paal met hekken afgezet. De gemeente verwacht binnen deze reconstructiefase (voor eind maart) een oplossing te vinden voor de strook.
Door: Nationale Zorggids