‘Participatiewet pakt ook niet goed uit voor blinden en slechtzienden’
Zorginstelling Bartiméus kan zich vinden in het harde oordeel van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat de Participatiewet nauwelijks meer banen heeft opgeleverd voor mensen met een arbeidsbeperking. Zo ook niet voor mensen die blind of slechtziend zijn. Dit meldt Bartiméus.
Gemeenten richten zich op de kansrijke groepen en een meerderheid van de werkgevers blijkt niet op de hoogte van de regels en middelen om mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen. Er is te weinig geld voor begeleiding en bovendien blijkt een deel van de beoogde doelgroep niet te owrden bereikt.
Specifieke deskundigheid nodig
“De resultaten zijn vergelijkbaar met wat wij als Bartiméus tegenkomen als wij mensen die blind of slechtziend zijn begeleiden als zij op zoek zijn naar werk. Wij zien dat het uitmaakt hoe de leidinggevende zich opstelt en welke faciliteiten een werkgever wil bieden. Wil je mensen die blind of slechtziend zijn aan het werk krijgen of houden, dan is specifieke deskundigheid en begeleiding op maat een voorwaarde om succes te kunnen boeken”, zegt bestuursvoorzitter Jopie Nooren van Bartiméus.
Zichtbaar in Werk
Uit het project Zichtbaar in Werk laat zien dat de kansen voor jongeren die blind en slechtziend zijn nog minder bemoedigend zijn. Daarom adviseert de organisatie gemeenten en werkgevers om te zorgen voor beter zicht op mensen met een visuele beperking zonder baan, de toegang tot voorzieningen te vereenvoudigen en professionaliseren en één servicepunt te introduceren voor werken met een visuele beperking.
Door: Nationale Zorggids