Onlangs werd bekend dat jongeren met een verstandelijke beperking een groter risico lopen om slachtoffer te worden van cyberpesten, grooming en sexting. Dat vraagt volgens hoogleraar Mediaopvoeding aan de Erasmus Universiteit Peter Nikken om goede begeleiding voor de doelgroep, niet om het gebruik van social media te vermijden. In een samenleving die draait om inclusiviteit, ziet hij vooral meerwaarde in de jongeren met een beperking met begeleiding hun smartphone te laten gebruiken. Dit meldt Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN).
De hoogleraar deed deze uitspraak is het aprilnummer van magazine Markant van VGN. Omdat jongeren met een beperking kwetsbaarder zijn op het internet, zijn niet alle zorginstellingen even happig op het gebruik van internet op computers en smartphones. Echter kunnen de jongeren met de juiste begeleiding er juist veel uit halen. “Net zoals ze spelen in de sneeuw, leren ze ook van hun smartphone”, aldus Nikken.
Begeleiders die zelf actief zijn
Om op een verantwoorde manier het internet te gebruiken, moet worden ingezet op goede scholing van de begeleiders. Hun kennis van mediawijsheid die specifiek is voor de doelgroep is belangrijk. Daarbij hebben begeleiders die zelf ook erg actief zijn op hun smartphone een streepje voor, omdat zij het minder moeilijk vinden om de cliënt te begeleiden in de online wereld.
Geliket door 24Kitchen
Bij zorgorganisatie Amerpoort denken ze actief mee over het thema. Zo wordt bij hen in het zorgplan van de cliënt aandacht gegeven aan de digitale apparatuur die gebruikt wordt zoals een smartphone of tablet. Ook wordt gekeken welke begeleiding de cliënt daarbij nodig heeft. Arthur Frohn, cliënt bij Amerpoort, deelde een recept van een Italiaanse wrap met pasta op social media. “Nou, dat recept werd zelfs geliket door 24Kitchen, zó gaaf. Dan ben ik echt trots.”
Door: Nationale Zorggids