‘Tijdelijke oplossing voor medicijnen in verkeer nog niet ideaal’
De aanscherping van de Wegenverkeerswet per 1 juli 2017 had nare gevolgen voor mensen met een beperking of chronische ziekte. Gebruikers van amfetamines, morfine en medicinale cannabis mochten niet meer als bestuurder van een voertuig aan het verkeer deelnemen. Na actie van Ieder(in) en apothekers lijkt er een begin van een oplossing te komen voor mensen die deze stoffen als geneesmiddel moeten gebruiken. Dit meldt Ieder(in).
De herhaaldelijke verzoeken om duidelijkheid en een oplossing voor de achterban lijken effect te hebben, zegt Ieder(in). De ministeries van Justitie en Veiligheid en Infrastructuur en Waterstaat kwamen onlangs in een brief aan de Tweede Kamer met een nieuwe ‘handhavingsrichtlijn’. Die is tijdelijk, totdat er een wettelijke oplossing komt.
Deze tijdelijke richtlijn houdt in dat een bestuurder die positief test op een drugstest bij de politie kan aangeven dat hij medicijnen op voorschrift inneemt. Dit dient de politie in het proces-verbaal te noteren. Vervolgens kan de bestuurder een geldig doktersrecept aan het Openbaar Ministerie (OM) sturen, dat toetst of de situatie binnen de richtlijn past voor veilige verkeersdeelname. Op basis daarvan kan het OM afzien van vervolging.
Handhavingsrichtlijn verre van ideaal
De handhavingsrichtlijn is volgens Ieder(in) een stapje in de goede richting, maar verre van ideaal. Het biedt namelijk geen garantie voor mensen die medicijnen gebruiken. “Mensen moeten nog steeds door de bureaucratische molen als ze positief worden getest bij controles.” De belangenbehartiger blijft zich inzetten voor een structurele – wettelijke – oplossing op een zo’n kort mogelijk termijn. Eén van de mogelijkheden die worden onderzocht, is het vaststellen van aparte grenswaarden voor deze groep weggebruikers, laten de ministeries weten in een brief aan de Tweede Kamer.
Door: Redactie Nationale Zorggids