Doet de overheid voldoende om mensen met een beperking te laten meedoen in de samenleving? De Tweede Kamer debatteert met minister De Jonge van Volksgezondheid over de uitvoering van het VN-Gehandicaptenverdrag. Dit meldt Tweede Kamer.
Nederland heeft het VN-Gehandicaptenverdrag ondertekend. Maar mensen met een beperking ondervinden in het dagelijks leven nog steeds allerlei problemen. De openbare ruimte en gebouwen zijn onvoldoende toegankelijk, mensen met een hulphond worden soms geweigerd in taxi's en restaurants en veel horecagelegenheden hebben geen aangepast toilet. Het volgen van een opleiding en het vinden van een baan blijken lastig, reizen met het ov is niet altijd mogelijk en websites zijn nog te vaak ontoegankelijk voor mensen met een visuele beperking.
Eigenlijk gaat de uitvoering van het VN-verdrag op alle terreinen nog te traag, stelt Corinne Ellemeet (GroenLinks) vast. Ook Fleur Agema (PVV) vindt dat er nog te weinig is gebeurd. Het implementatieplan moet concreter ingevuld worden, erkent minister De Jonge, zodat duidelijk is waar we elkaar aan kunnen houden.
Rijksoverheid heeft voorbeeldrol
Iedereen moet zich inspannen om de samenleving toegankelijker te maken, maar de rijksoverheid moet daarbij het goede voorbeeld geven, vinden veel woordvoerders. Gemeenten spelen een belangrijke rol bij het vergroten van de toegankelijkheid. Het Rijk moet hen meer aansporen om die rol ook in te vullen, betoogt kees van der Staaij (SGP). Volgens Maarten Hijink (SP) vinden te veel gemeenten financiële afwegingen nu nog belangrijker dan de rechten van mensen met een beperking. Er zijn grote verschillen tussen gemeenten in het beleid voor mensen met een beperking. Breng achterblijvers in contact met voorlopers, suggereren Carla Dik (ChristenUnie), Sophie Hermans (VVD) en Vera Bergkamp (D66).
Gemeenteraadsverkiezingen
Anne Kuik (CDA) wil de gemeenteraadsverkiezingen aangrijpen om gemeenten aan te spreken op hun ambities om de toegankelijkheid te verbeteren. Het is belangrijk dat het onderwerp inclusiviteit bij de collegeonderhandelingen hoog op de agenda staat, zegt minister De Jonge, maar het is uiteindelijk aan de gemeentelijke politiek om dit in te vullen. Iedereen moet kunnen stemmen, betoogt Bergkamp, ook mensen met een verstandelijke beperking. Maar de Kieswet staat nu niet toe dat zij hulp krijgen in het stemhokje. Ellemeet vraagt daarom om aanpassing van de Kieswet.
Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) beraadt zich op verruiming van de mogelijkheden voor ondersteuning van mensen met een geestelijke beperking bij het stemmen. Hermans wijst erop dat er wel verschil is tussen het bepalen en het uitbrengen van je stem. De Jonge beaamt dat inderdaad (de schijn van) beïnvloeding bij het stemmen vermeden moet worden. De Kamer stemt op 6 februari over de ingediende moties.