Dat de gehandicaptenzorg onder de vleugels van de minister van Ouderenzorg komt, valt niet goed bij de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). VGN-voorzitter Femke Halsme schrijft in een brandbrief aan Mark Rutte dat gehandicapten meer aandacht verdienen, vooral op drie belangrijke punten. Dat meldt VGN.
Het aantal cliënten met een zeer zware zorgbehoefte groeit, evenals de groep met een licht verstandelijke beperking. De cliënten met een zware zorgbehoefte hebben intensieve zorg nodig, maar het aanhoudende personeelstekort en de financiële problemen in de sector, maken het moeilijk voor instellingen om deze groep passende zorg te bieden, zegt Halsema.
Cliënten met een licht verstandelijke beperking (lvb) kunnen goed zelfstandig leven, als ze de juiste begeleiding en ondersteuning krijgen bij het zelfstandig leven. Lvb’ers worden volgens Halsema onvoldoende geholpen bij het vinden van een stage, beschut werk of een woning (beschermd wonen). Ze vreest voor problemen onder deze groep cliënten en hoopt op een goed afgestemd aanbod van ondersteuning op het gebied van wonen, werken, inkomen en onderwijs.
Een derde aandachtspunt is de technologische revolutie waar de gehandicaptenzorg mee te maken heeft en krijgt. Hiermee doelt ze bijvoorbeeld op apps, robotica, domotica en andere slimme hulpmiddelen die de zelfstandigheid en privacy van cliënten kunnen vergroten. Ook helpen deze technologieën bij vermindering van pijn.
Halsema vraagt echter ook om voorzichtigheid hieromtrent, want er zijn risico’s aan verbonden en ethische kwesties die ongetwijfeld de revue passeren. Het is aan de komende minister om hier een hoofdzaak van te maken, want zodra hierdoor het curriculum op opleiding moet worden aangepast, de zorgarrangementen anders worden ingedeeld en de huidige wettelijke begrenzingen van de Wet langdurige zorg en Wet maatschappelijke ondersteuning herzien dienen te worden, moet daar volop aandacht voor zijn.
“Het kan en zal je bedoeling niet zijn dat de zorg voor mensen met een beperking onderaan de ladder van politieke prioriteiten belandt. Ik wil je dan ook vriendelijk vragen om de betrokkenheid van dit kabinet bij de kwaliteit van leven van mensen met een beperking beter zichtbaar te maken in de portefeuilleverdeling en beleidskeuzes”, sluit Halsema af.
Door: Redactie Nationale Zorggids
Het sexuele misbruik bij gehandicapten dat is pas ernstig waarom laat mevr. Halsema dat personeel niet aanklagen ? Die ggz hoek is niet voor niets zo populair . Wat je ook doet ze hebben een baan voor het leven. Die gehandicapten hebben toch geen stem he ? Dat is het voordeel van de kwetsbare sector. Wat een super goed personeel zeg.