Normal_geld_rekenmachine_belasting

Nadat zorgfraude aan het licht kwam bij zorgaanbieder Rigtergroep, zou er volgens wethouder Bert Frings van de gemeente Nijmegen geen persoonsgebonden budget (pgb) uitgekeerd moeten worden aan mensen die dit niet zelf kunnen beheren. Doordat mensen met een licht verstandelijke beperking (lvb) of psychische beperkingen een tussenpartij gebruiken voor het geld, is er te weinig toezicht op hoe dit geld gebruikt wordt en is er een grote kans op fraude. Dit meldt Omroep Gelderland.

De Rigtergroep wordt er van verdacht pgb-geld onrechtmatig te hebben gebruikt voor het betalen van huur en bovendien werd er veel meer zorg gedeclareerd dan er in werkelijkheid werd verleend. Frings stelt daarom dat er een andere vorm van zorg moet komen voor mensen die zelf geen inzicht hebben in hun persoonsgebonden budget. Er komt veel administratie kijken bij een pgb, wat niet voor iedereen mogelijk is om zelf uit te voeren of te controleren.

Binnen de gemeente wordt gesproken van de ‘zorgmaffia’. Deze zorgaanbieders of tussenpersonen maken misbruik van de kwetsbare positie van de cliënten en weten op sluwe wijze geld afhandig te maken dat eigenlijk voor zorg bestemd is. Cliënten en familieleden durven vaak niet aan de bel te trekken. De gemeente heeft aangifte gedaan tegen Rigtergroep en hoopt dat dit andere malafide zorgaanbieders afschrikt. Rigtergroep zegt overigens onschuldig te zijn en beweert niet genoeg kans te hebben gekregen om de extra kosten uit te leggen.

Ongeveer de helft van de cliënten van Rigtergroep ontvangt op dit moment al geen persoonsgebonden budget meer. Via zorg in natura krijgen de cliënten nu zorg geleverd. Deze constructie zorgt er voor dat de gemeente sneller in kan grijpen als dat nodig is.

Door: Redactie Nationale Zorggids