27 september 2017 om 12:03
< 1 min lezen

Werkende Wajongers gestraft na weigering terugdraaien uitkeringskorting

Het wordt voor mensen met een Wajong-uitkering steeds moeilijk om rond te komen, vooral als er nog werkbaar vermogen is. Vanaf 2018 worden mensen die op jonge leeftijd een handicap of chronische ziekte kregen op hun uitkering gekort, ook wanneer iemand een baan heeft. De Tweede Kamer veegde gisteren een motie van meerdere partijen van tafel en daarmee is er geen mogelijkheid meer om de korting terug te draaien. Dit meldt Telegraaf en FNV Wajonggroep. 

De korting is onderdeel van de Participatiewet die in 2015 in werking trad, en moet Wajongers stimuleren om aan het werk te gaan wanneer iemand werkbaar vermogen heeft. Echter blijken nu ook mensen gekort te worden op hun uitkering als zij al een baan hebben. Vanaf 1 januari 2018 gaan alle mensen met een Wajong-uitkering er 5 procent op achteruit als blijkt dat zij, met aanpassingen, in staat zijn om te werken. Alleen mensen die helemaal geen werkzaamheden meer kunnen uitvoeren blijven op 75 procent van het minimumloon steken.

Verschillende Kamerleden hebben verwoed geprobeerd om de korting op de Wajong van tafel te krijgen, maar D66, CU, CDA, SGP en VVD stemden tegen. De partijen zeiden dit gedaan te hebben om de formatie niet in de weg te staan. Het betreft zo’n 70.000 jongvolwassenen met een Wajong-uitkering. Zij kunnen werken en zien daarom vanaf het komende jaar hun inkomsten omlaag gaan. Deze vijf procent is voor mensen met een Wajong-uitkering een flink gat, met een gemiddelde hoogte van 70 euro per maand.

Volgens de FNV Wajonggroep en de Kamerleden is het niet eerlijk dat mensen die al werken, straks gekort worden op hun uitkering. Het FNV stelt bovendien dat er niet genoeg beschutte banen zijn gecreëerd en dat daarom Wajongers thuis blijven zitten door gebrek aan passend werk. Ook zou de Nederlandse schatkist er een stuk beter voor staan dan wanneer de wet in 2013 werd opgesteld.

Door: Redactie Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van gehandicaptenzorg
    • Gehandicaptenzorg

    De meest gelezen artikelen van 2024: dit hield jullie bezig in de zorg

    27 december 2024 om 11:41
    • Gehandicaptenzorg

    Invoering inkomensafhankelijke bijdrage Wmo uitgesteld naar 2027

    24 december 2024 om 11:10