Logo_philadelphia

Terug naar de straat waar je geboren bent, een tocht tussen olifanten maken of een concert van je favoriete band bijwonen. Belevenissen die voor mensen met een beperking vaak onmogelijk zijn. Dankzij de belevingscabine kunnen zij toch grenzen verleggen en hun wereld vergroten. Dat draagt bij aan een gezond brein en brengt kwaliteit van leven. Dat meldt Philadelphia. 

In de cabine, is de wereld in 5D te beleven. Daarmee zijn alle zintuigen bij de beleving betrokken. Wie in de cabine zit, ziet en hoort niet alleen het strand, maar ruikt ook de zee, voelt de wind door de haren en de warmte van de zon op zijn gezicht. Dat maakt dat het brein geactiveerd wordt en een realiteit ontwikkelt.

Voor veel mensen met een beperking is het lastig om naar buiten te gaan en erop uit te trekken. Philadelphia heeft in de afgelopen maanden in samenwerking met Sensiks ruim 75 cliënten laten kennismaken met de belevingscabine. Zo krijgen cliënten de mogelijkheid om naar andere locaties te reizen, nieuwe ervaringen op te doen en hun brein actief te prikkelen.

Uit de ruim 170 ervaringsmomenten blijkt dat veel cliënten tot rust komen dankzij de ervaringen. Ook komen er bijzondere emoties los bij mensen en biedt het een belangrijke vorm van ontspanning. Een zwaar autistische cliënt die heel onrustig was bleek zich volledig te kunnen ontspannen in de cabine.

Naast dat het cliënten een fijne ervaring biedt is multi-zintuigelijke beleving ook heel belangrijk voor het activeren van het brein. Als je steeds dezelfde dingen meemaakt dan worden je hersenen niet meer uitgedaagd. Volgens Victor Kallen, klinisch psychofysioloog bij TNO “lijkt gevoel positief te worden beïnvloed wanneer de multi-sensorische prikkels in harmonie zijn”. Juist die combinatie van verschillende zintuigen die geprikkeld worden maakt dus dat het brein goed geactiveerd wordt. Zo vindt er in plaats van een passieve observatie (zoals bij televisie kijken) een actieve beleving plaats, dat ook nog eens een prettig gevoel oproept.

Door: Redactie Nationale Zorggids