Normal_keukentafelgesprek__wmo__notitieblok

Gemeente Laarbeek in Brabant weigert mee te werken aan het jaarlijkse onderzoek naar de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) van het ministerie van Volksgezondheid. Alle gemeenten in Nederland zijn verplicht om jaarlijks de kwaliteit van de ondersteuning te toetsen onder de inwoners. Via de Wmo kunnen inwoners een beroep op de gemeente doen voor ondersteuning zoals medische hulpmiddelen. Dit meldt Skipr. 

Wethouder Joan Briels zegt geen heil te zien in het verplichte onderzoek van het ministerie. “Hoewel wij het als gemeente belangrijk vinden om inzicht te krijgen in de ervaringen van onze cliënten, zijn wij weinig enthousiast over de manier waarop dit als wettelijke plicht zijn vertaling heeft gevonden”, zegt Briels als reactie op de aanmaning van het ministerie van Volksgezondheid.

Volgens de wethouders is het veel zinvoller om periodieke gesprekken te voeren met de cliënten om het plaatselijke Wmo-beleid te verbeteren. Dit zou een beter beeld geven van de plaatselijke situatie, wat met het onderzoek van het ministerie niet kan. Dat zou ook één van de redenen zijn dat de gemeente niet meewerkt aan het jaarlijkse onderzoek. De resultaten zouden “weinigzeggend” zijn en bovendien zijn de inwoners volgens Briels onderzoeksmoe.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft laten weten dat alle gemeenten verplicht zijn het Wmo-onderzoek uit te voeren. Toch zal de gemeente deze keer geen gevolgen ondervinden van het niet nakomen van deze verplichting. Briels is door het ministerie uitgenodigd om mee te denken over het doorontwikkelen van het cliëntervaringsonderzoek.

Door: Redactie Nationale Zorggids