Ministerie trekt 8 miljoen euro extra uit voor trekkingsrecht pgb
Het budget voor de uitvoering van het trekkingsrecht voor het persoonsgebonden budget (pgb) is dit jaar overschreden. Het ministerie van Volksgezondheid heeft hieraan 8 miljoen euro meer uitgegeven dan van tevoren was vastgesteld. De budgetoverschrijding heeft volgens minister Schippers van Volksgezondheid deels te maken met het coulancebeleid, het beleid waarbij de Sociale Verzekeringsbank eerder dit jaar soepeler omging met foutieve declaraties en zorgcontracten. Dat meldt Zorgvisie.
Tot november was er een coulancebeleid omtrent foutieve declaraties en zorgovereenkomsten. Missende handtekeningen werden eerder dit jaar nog genegeerd. In november startte de strengere pgb-controle, twee maanden later dan gepland, waardoor het beleid meer geld kostte dan de bedoeling was.
Pgb-houders zijn tijdens de zogenoemde gewenningsperiode schriftelijk en telefonisch door de SVB op de hoogte gehouden van de benodigde declaratiegegevens. “Op 1 november zijn alle controles aangegaan. De meerkosten zijn deels te verklaren doordat de geplande afbouw van medewerkers door het invoeren van alle controles op 1 november 2016 pas later gerealiseerd kon worden”, verklaart Schippers.
CDA-Kamerlid Mona Keijzer vindt dat de SVB nu toch echt te duur wordt. Ze krijgt het gevoel dat het ministerie van Volksgezondheid getrouwd is met de bank. Sinds 2015 heeft de SVB miljoenen euro’s extra gekocht, maar de meerwaarde ziet ze er niet van in. Bovendien start binnenkort de bouw van een nieuw portaal, waar Keijzer geen rol meer ziet weggelegd voor de SVB.
Het is nog onduidelijk wie het portaal uiteindelijk gaat bouwen. Eerder sprak staatssecretaris Van Rijn zijn voorkeur uit voor Zorgverzekeraars Nederland. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten pleitte echter voor een grote rol voor de Sociale Verzekeringsbank. Belangenorganisatie Per Saldo wil juist dat zorgverzekeraar DSW het portaal gaat bouwen.
Door: Redactie Nationale Zorggids