De Sociale Verzekeringsbank (SVB) mag het technische systeem voor het trekkingsrecht, waaronder het budgethoudersportaal valt, bouwen. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) kiest voor de SVB omdat deze het trekkingsrecht al uitvoert. De samenwerking tussen de gemeenten en de bank verloopt bovendien goed. Dat meldt VNG.
Tot nu toe zijn de ketenpartijen het niet eens geworden over de realisatie van het budgethoudersportaal, aldus VNG. Omdat de samenwerking met de SVB is verbeterd en de uitvoering van het trekkingsrecht van het persoonsgebonden budget (pgb) goed verloopt, is het volgens de gemeenten nu tijd om het systeem te verbeteren.
“Daarom nemen gemeenten de regie op het trekkingsrechtproces (Jeugd en Wmo) ter hand om de uitvoering toekomstbestendig en efficiënter te maken. Dat hoort ook bij de opdrachtgeversrol van gemeenten voor de persoonsgebonden budgetten”, zegt de VNG.
De SVB is als uitvoerder gekozen, omdat het uiteindelijk de meest toegankelijke oplossing is. Bovendien blijft het proces tussen de gemeenten en de SVB zo in tact en is er slechts één aanspreekpunt. De SVB mag, indien nodig, gebruikmaken van de expertise van bijvoorbeeld de zorgverzekeraars als het gaat om de bouw van het portaal. De keuze voor de SVB houdt bovendien in dat de budgethouders zekerheid behouden, omdat zij hun vragen nog steeds op dezelfde plek kunnen stellen. Het systeem wordt naar verwachting in 2017 en deels in 2018 geïmplementeerd.
Eerder leek het erop dat Zorgverzekeraars Nederland het pgb-portaal mocht bouwen, maar het lijkt erop dat daar nooit een akkoord voor is bereikt. Zorgverzekeraars gaven eerder al aan dat zij actief willen werken aan een nieuw digitaal portaal waarbij de budgethouders veel verantwoordelijkheden krijgen
Door: Redactie Nationale Zorggids