13 mei 2016 om 12:23
< 1 min lezen

Gerechtshof oordeelt: twaalf Groningse gemeenten mogen pgb niet weigeren

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft besloten dat twaalf Groningse gemeenten het persoonsgebonden budget (pgb) niet meer mogen weigeren aan zorgbehoevende inwoners. Gehandicapteninstelling Noorderbrug spande een zaak aan tegen de gemeenten en kreeg al eerder gelijk van de rechtbank in Groningen, nu krijgt het ook in hoger beroep zijn gelijk. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

De twaalf Ommelander gemeenten werken samen in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en willen dat zorginstellingen zelf de zorg regelen. Daarmee proberen ze de zorginkoop naar eigen wens in te vullen en de pgb-verstrekking te beperken. Noorderbrug en andere zorginstellingen werden door de gemeenten gedwongen om geen zorg meer via een pgb te verlenen. Als zij dit niet deden, kregen ze geen contract van de gemeenten. Volgens het hof is dit pgb-verbod in strijd met de Wmo. In het vonnis staat dat als een burger een pgb-aanvraag doet, deze ook verstrekt moet worden als de zorgvraag gerechtvaardigd is.

Noorderbrug-bestuurder Marianne van der Harten is blij met de uitslag. “Hiermee bouwen we aan jurisprudentie. Alle mensen die zorg nodig hebben kunnen nu kiezen tussen zorg in natura of een pgb.”

De Ommelander gemeenten zijn: Delfzijl, Appingedam, Loppersum, Bedum, Winsum, De Marne, Eemsmond, Oldambt, Veendam, Pekela, Vlagtwedde en Stadskanaal.

©Nationale Zorggids 

Relevante artikelen

Alles van gehandicaptenzorg
    • Gehandicaptenzorg

    Cliënten T-zorg Rotterdam krijgen onterechte brief over directe stopzetting thuiszorg

    Gisteren om 09:50
    • Gehandicaptenzorg

    Sociale netwerken spelen cruciale rol bij werk voor mensen met beperking

    10 januari 2025 om 12:54