Veel hulpbehoevenden zijn ontevreden over de zorg die zij ontvangen sinds de overheveling van de zorgtaken naar de gemeenten, terwijl de gedachte achter de overheveling was dat gemeenten beter kunnen bepalen waar burgers behoefte aan hebben. Vier hoogleraren van de Rijksuniversiteit Groningen pleiten voor een meldpunt voor zorgklachten. Dat meldt de Volkskrant.
Er moeten voor burgers meer juridische mogelijkheden komen om een klacht te melden wanneer de gemeente onvoldoende zorg toekent. De hoogleraren vinden dat er een klachtenprocedure moet komen bij het College voor de Rechten van de mens indien de geleverde zorg dusdanig ondermaats is dat sociale grondrechten geschonden worden. De rechtspositie van de burger lijkt verslechterd sinds de gemeenten de zorgtaken hebben overgenomen van het Rijk.
Sinds 2015 mogen gemeenten zelf bepalen hoe ze met minder geld de jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning invullen. Het is de bedoeling dat gemeenten maatwerk leveren, maar dat blijkt juridisch lastig, zeggen de hoogleraren. “Het is subjectief, en kan leiden tot willekeur. Ook is het nog de vraag of je iemands familie kunt verplichten zorgtaken over te nemen. In de Grondwet staat dat de overheid verantwoordelijk is voor de zorg. Verder ontstaan er verschillen in de zorg die gemeenten leveren. Soms is niet uit te leggen waarom iemand in de ene gemeente meer hulp krijgt dan in de andere”, aldus hoogleraar sociale zekerheid Gijsbert Vonk.
Sinds de overheveling zijn er duizenden burgers die een bezwaarschrift hebben ingediend bij gemeenten. Tevens zijn er inmiddels al diverse rechtszaken gevoerd over de toekenning van zorg of de geleverde zorg van gemeenten. Volgende week zal de Centrale Raad van Beroep een antwoord geven op de vraag: in hoeverre kunnen inwoners die zelf hun huis niet kunnen schoonmaken een beroep doen op hun gemeente? Vonk vindt dat de burger meer rechtsbescherming nodig heeft dan een bestuursrechter die er lang over doet om een algemene uitspraak te doen in een individuele zaak. Hij is van mening dat de regering op dit moment nog te gemakkelijk wijst naar de gemeenten en hun verantwoordelijkheid.
“Er is een onafhankelijke klachteninstantie nodig die collectief toetst of een bepaalde gemeente bijvoorbeeld het grondrecht van sociale zekerheid schendt, als die zich bijvoorbeeld te weinig bekommert om armoede onder kinderen, zorg voor daklozen, ouderen, gehandicapten of andere zwakkere groepen”, pleiten de hoogleraren. Hiermee kunnen gemeenten rechtstreeks worden aangesproken.
©Nationale Zorggids
Het punt wat hier wordt aangeroerd is reeds in 2014 naar voren gebracht. Het gaat daarbij m.i. vooral om een correcte rechtsgang. Dat kan beter, zo vermoedden wij reeds eerder. Een oplossing is er ook. Graag verwijs ik naar de brief die de SKGZ destijds heeft verzonden aan Kamers en departement. : https://www.skgz.nl/over-skgz/publicaties/ (onderaan de pagina).