Op dinsdagmiddag 13 januari heeft KNGF Geleidehonden de Tweede Kamer symbolisch de sleutel in handen gegeven voor ratificering van het VN-verdrag Rechten voor mensen met een beperking. Dit met het oog op het (vervolg)debat over de ratificatie van dit verdrag aanstaande donderdag. Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) nam de sleutel in ontvangst uit handen van Ellen Greve, directeur KNGF Geleidehonden, en een aantal geleidehondenbazen. Dat meldt KNGF Geleidehonden.
Nederland tekende het VN-verdrag al in 2007, maar voerde het tot nu toe niet uit. KNGF Geleidehonden kreeg met eerdere toegankelijkheidscampagnes al de aandacht van de media en politiek. De stichting liet deze week nog via een indringende videoboodschap de Tweede Kamer het belang inzien van de toegang voor de gehandicapte baas en geleidehond in openbare gelegenheden. Ellen Greve: "Ik hoop dat er met de ratificatie deuren geopend gaan worden. Het is echt de allerhoogste tijd. Nederland loopt hopeloos achter bij de rest van Europa. Geleidehondenbazen staan regelmatig met hun hond voor een dichte deur bij openbare ruimten. Dit bleek zelfs dit weekend nog: er waren weigeringen van geleidehonden bij verschillende restaurants. Jaap Hartog, geleidehondenbaas: "We hebben onze mond vol over participeren en niet discrimineren, maar je voelt je wel degelijk gediscrimineerd als je ergens geweigerd wordt. Ik heb wel eens in een restaurant gezegd, jij laat jouw ogen ook niet thuisliggen. Ik heb gewoon mijn ogen mee en toevallig is dat een viervoeter."
D66 Tweede Kamerlid Vera Bergkamp: "Het komt nog te vaak voor dat assistentiehonden, zoals blindengeleidehonden en hulphonden, worden geweigerd in bijvoorbeeld een restaurant of winkel. Door mijn aanpassing van de wet (amendement D66 en CDA) wil ik expliciet maken dat iedereen samen met een professioneel getrainde zorghond toegang moet hebben tot alle openbare ruimtes. Deze honden vergroten de zelfredzaamheid van mensen met een beperking of chronische ziekte. Als je zo'n assistentiehond weigert, dat weiger je ook deze persoon die deze hulp juist nodig heeft om zelfstandig aan de maatschappij te kunnen deelnemen. Het is belangrijk dat mensen zich dat meer realiseren. Daarom hoop ik op brede steun in de Tweede Kamer".
Nederland tekende het verdrag reeds in 2007. De regering wilde destijds eerst onderzoeken welke wetten aangepast moeten worden en wat de kosten zijn om alle verplichtingen die het verdrag met zich meebrengt, uit te voeren. Inmiddels is dit onderzoek afgerond en zijn er concept-wetsvoorstellen die ratificatie mogelijk maken. De meeste landen in en buiten Europa hebben het verdrag inmiddels geratificeerd en ook de Europese Unie is eind 2010 tot het verdrag toegetreden.