Het is voor ernstig zieke patiënten mogelijk om via bemiddeling van een Nederlands bedrijf medicijnen te kopen die in andere landen al op de markt zijn. Oprichter Sjaak Vink hoopt met zijn bedrijf LoveSteve vooral tijd te winnen voor artsen en patiënten. Dat meldt De Volkskrant.
Patiënten kunnen bijvoorbeeld medicijnen kopen tegen kanker of de dodelijke spierziekte ALS. Via LoveSteve worden tijdrovende procedures om medicijnen uit het buitenland te importeren voorkomen. Over het algemeen komen medicijnen in de Verenigde Staten eerder beschikbaar dan in Europa. “In de tussentijd gaan er mensen dood”, zegt Vink. “En dat is onverteerbaar.”
Volgens patiëntenorganisatie Levenmetkanker is het initiatief bijzonder, maar niet realistisch. Niet-geregistreerde medicijnen moeten patiënten namelijk zelf betalen. “Dat is voor velen niet haalbaar”, zegt woordvoerster Laurence Maes. “Je biedt alleen een optie op papier.” Ook Hans Gelderblom, voorzitter van de beroepsgroep van medisch oncologen, is niet blij met het initiatief. “Ik ben blij dat wij hier solidariteit kennen”, zegt hij.
Gelderblom benadrukt dat medicijnen die in de Verenigde Staten beschikbaar zijn, ook in Nederland kunnen worden gebruikt. Volgens hem is er een speciale regeling voor schrijnende gevallen. Farmaceutische bedrijven betalen in dat geval de kosten. Gelderblom ziet een samenwerking met LoveSteve niet direct zitten. “Hoe goed de intenties van de initiatiefnemers ook zijn, de website biedt informatie die, in ieder geval voor Nederlandse patiënten, misleidend en onnodig is.”
Vink vindt het zuur dat niet alle medische hulp voor alle patiënten beschikbaar is. “Ook ik voel me daar ongemakkelijk bij. Ik wil het liefst een systeem waarvan iedereen gebruik kan maken, want de ene patiënt is niet belangrijker dan de andere. Maar als het niet voor de hele groep mogelijk is, moeten we iedereen dan maar uitsluiten?”
© Nationale Zorggids