15 april 2025 om 14:11
2 minuten lezen

Nieuwe triagestandaard voor ouderen en mensen met beperking moet SEH-druk verlichten

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Ouderen en mensen met een beperking belanden te vaak onnodig op de spoedeisende hulp. Het ontbreekt aan een passende triagestandaard die ervoor zorgt dat hun zorgvraag beter opgepakt wordt. Stichting Nederlandse Triage Standaard (NTS) ontwikkelt een speciale triagestandaard voor langdurige zorg. Dit meldt NTS.

Het is steeds drukker in de zorg: deels door de steeds ouder wordende bevolking en deels door het slinkende aantal zorgmedewerkers. Ouderen en mensen met een beperking belanden te vaak op SEH zonder dat daar noodzaak toe is. Hun zorgvraag had beter elders opgepakt kunnen worden, maar vanwege gebrek aan uniforme triagestandaard gebeurde dat niet. Daar komt nu verandering in via een pilot van NTS.

NTS GZ en NTS V&V

De NTS ontwikkelt binnen de pilot een speciale triagestandaard voor de ouderen- en gehandicaptenzorg. Sinds 2005 is de bestaande NTS-standaard de norm en daar breit de organisatie nu specifiek op voort. Dit moet ervoor zorgen dat er een uniek standaard komt voor mensen in de langdurige zorg. Deze heten straks NTS GZ en NTS V&V en zijn voor mensen die in een zorginstelling wonen, thuiszorg krijgen of in een aanleunwoning of verpleeghuis verblijven. Normaal vindt triage ook in deze zorgcontext plaats, maar ondanks dat is het vaak niet passend. De huidige standaard is namelijk bedoeld voor alle leeftijden. Volgens de NTS leidt dit met name tot over- of onderbehandeling.

Complexere zorgvraag

Zorgvragen van ouderen en mensen met een beperking zijn vaak complexer. Mede omdat er andere communicatie is, andere behandelafspraken zijn en klachten zich bij ouderen en mensen met een beperking anders uiten. Daarom is het volgens de NTS belangrijk dat er triagetools komen die op hun realiteit zijn afgestemd. Een team van experts, zoals specialisten ouderengeneeskunde, artsen verstandelijk gehandicapten, huisartsen, SEH-artsen, verpleegkundigen en zorginstellingen, is erbij betrokken.

De nieuwe triagestandaard zorgt er straks voor cliënten en naasten voor dat er sneller duidelijkheid en passende zorg is. Voor professionals geldt dat er een eenduidige urgentie-inschatting nodig is en dat ze minder onnodig hoeven door te verwijzen. Zorgketens hebben straks te maken met eenheid van taal en werkwijze en meer rust en overzicht.

Relevante artikelen

Alles van gehandicaptenzorg

Aankomende evenementen

19 May
Nationale AI in de Zorg Congres
  • Noord-Holland
26 May
Dokter in de Zaal: alles over radiologie
  • Drenthe
04 Jun
Hét netwerkcongres over Data en AI
  • Zuid-Holland