15 augustus 2013 om 10:25
< 1 min lezen
Nieuwe standaard voor gids- en geleidelijnen blinden en slechtzienden
Het Projectbureau Toegankelijkheid (PBTconsult) van de Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad Nederland heeft een vernieuwde standaard gepresenteerd voor geleidelijnen in de openbare ruimte. De standaard moet helpen bij het aanleggen van veilige en goed bruikbare geleidelijnen voor mensen met een visuele beperking. Dit meldt gehandicaptenorganisatie ANGO.
PBTconsult heeft samen met de Oogvereniging een systeem ontwikkeld waarin de vormgeving en plaatsing van geleidelijnen is vastgelegd. In de afgelopen jaren is veel onderzoek gedaan naar de vorm die een gids- of geleidelijn moet hebben opdat mensen met een visuele beperking deze lijn goed kunnen voelen.
Heldere regels over de plaats waar wel en waar geen geleidelijnen moeten worden aangebracht ontbraken nog. Ook was niet duidelijk hoe beslispunten in de routegeleiding moeten worden opgenomen. Een beslispunt is een punt in de route waar mensen extra informatie krijgen, bijvoorbeeld op een hoek, bij het naderen van een gevaarlijke situatie zoals een kruising of een informatiepunt. De richtlijnen voor het opnemen van beslispunten in de route zijn nu gestandaardiseerd.
Voor de nieuwe standaard bestaat een breed draagvlak. Tijdens een internationaal congres over toegankelijkheid ontving PBTconsult al veel positieve reacties. De verkorte versie van de richtlijnen is inmiddels gratis te downloaden. De uitgebreide publicatie ‘Ontwerprichtlijnen voor het ontwerpen van gids- en geleidelijnen in het openbaar domein, gebouwen, OV-knooppunten en haltes’ wordt in de loop van september gepresenteerd. In Nederland gebruikt ProRail de nieuwe richtlijnen al bij het herinrichten en verbeteren van stations.
© Nationale Zorggids