17 juli 2013 om 12:10
< 1 min lezen

Nieuwe sensor brengt kunstmatige huid met gevoel dichterbij

Wetenschappers uit Israël hebben een flexibel apparaatje uitgevonden dat mogelijk gebruikt kan worden om een kunstmatige huid met gevoel te ontwikkelen. Door de buigzame vorm kan de sensor toegepast worden in kunstmatige huid voor bijvoorbeeld arm- of beenprotheses. Dit meldt de Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie.

De nieuwe sensor is bijzonder omdat het niet alleen aanraking maar ook temperatuurverschil en vochtigheid kan ‘voelen’. Waarnemingsinstrumenten die tot nu toe ontwikkeld zijn, kunnen alleen aanraking detecteren. Volgens de wetenschappers is de nieuwe sensor bovendien tien keer gevoeliger dan bestaande apparaatjes. 
 
De wetenschappers pasten een nieuwe techniek toe waarbij minuscule deeltjes goud werden bevestigd op een basis van plastic. Door deze techniek kan het apparaatje minieme verschillen in druk voelen en verschillende metingen tegelijkertijd uitvoeren. De sensor heeft maar weinig stroom nodig om te functioneren.
 
De sensoren maken het wellicht mogelijk dat mensen die een amputatie hebben ondergaan in de toekomst via een prothese weer omgevingsveranderingen kunnen waarnemen. 
 
© Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van gehandicaptenzorg
    • Gehandicaptenzorg

    Eis: taakstraf voor chauffeur Cordaan die rolstoel vrouw niet zekerde met fatale gevolgen

    Vandaag om 10:46
    • Gehandicaptenzorg

    Thuiszorgbedrijf laat cliënten in de steek terwijl eigenaar miljoenen verdient

    Vandaag om 10:00