Letselspreekuur Plus: speciaal voor letsel bij kwetsbare personen
In januari 2018 start de GGD Amsterdam met het Letselspreekuur Plus. Dit forensisch spreekuur is speciaal voor kwetsbare personen zoals verstandelijke beperkten, ouderen en kinderen bij wie een vermoeden bestaat van fysieke mishandeling en/of seksueel misbruik. Zij zijn bij letsel vaak niet goed in staat hun eigen verhaal te vertellen. Dat meldt GGD Amsterdam.
Er bestond al een letselspreekuur bij de GGD waar mensen naartoe konden op verwijzing van de politie. Verschil met het Letselspreekuur Plus is dat politie (nog) niet betrokken hoeft te zijn. Ook is de rapportage veel uitgebreider en gericht op bruikbaarheid in een juridische (straf)zaak. Bij twijfel over letsel, kan een professional ook laagdrempelig telefonisch een anonieme casus overleggen, of bijvoorbeeld foto’s laten beoordelen.
Tijdens het Letselspreekuur Plus doen een speciaal opgeleide forensisch arts en een forensisch verpleegkundige lichamelijk onderzoek. Bij voorkeur gebeurt dit bij de GGD in een speciaal ingerichte kamer, maar het kan zo nodig ook in een ziekenhuis of verpleeghuis. De arts onderzoekt het lichaam van top tot teen. De verpleegkundige begeleidt de persoon en maakt foto’s. Vervolgens schrijft de arts een rapport waarin het letsel wordt beoordeeld. Zowel de arts als verpleegkundige zijn getraind in een zorgvuldige omgang met kwetsbare personen.
Een persoon met (vermoedelijk) letsel kan via een verwijzing van een professionele regiehouder terecht voor onderzoek. De verwijzer kan een medisch behandelaar zijn zoals een huisarts, jeugdarts of verpleeghuisarts, maar ook iemand van Veilig Thuis, het wijkteam of de politie. De verwijzer kan op elk moment contact opnemen met het Letselspreekuur Plus. Uiterlijk de volgende dag vindt het letselonderzoek plaats. Het onderzoek vindt plaats bij de GGD zelf of zo nodig in een ziekenhuis of verpleeghuis.
Door: Redactie Nationale Zorggids