5 februari 2014 om 08:31
< 1 min lezen

‘Instellingen gedwongen gehandicapten te weigeren’

(Novum) – De meeste instellingen voor gehandicaptenzorg verwachten dit jaar cliënten met een verstandelijke beperking te moeten weigeren omdat er geen geld voor is. Dat concludeert de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) woensdag uit een onderzoek onder de 165 aangesloten instellingen, schrijft Trouw.

De vereniging vroeg de instellingen wat zij vinden van het budget dat zorgverzekeraars dit jaar verstrekken. Zes op de tien instellingen geven aan dat er te weinig geld is om alle gehandicapten op te vangen. Dat betekent dat ze mensen met een ernstige verstandelijke beperking niet kunnen opnemen of kunnen plaatsen op een plek voor begeleid wonen. Een kwart van de instellingen zegt dat er niet genoeg geld is om cliënten met busjes of een taxi te vervoeren.

De lichtere zorg wordt de komende jaren een verantwoordelijkheid voor gemeenten. Daarbij wordt geprobeerd om mensen langer thuis te laten wonen.

Cliënten die nu al in een instelling wonen, mogen daar blijven, ook als ze volgens de nieuwe regels thuis zouden kunnen wonen. Dat zou staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) eerder hebben toegezegd. Maar volgens de VGN zijn er zorgverzekeraars die ondanks die toezegging weigeren te betalen voor de opvang van cliënten die ook thuis zouden kunnen wonen.

VGN-directeur Hans Schirmbeck zegt in de krant dat iedereen, ook hij, wel wil dat deze cliënten thuis wonen. “Maar dat gaat niet zomaar.” Hij wijst erop dat het uitvoeren van afspraken waarbij een miljard euro wordt bezuinigd al moeite genoeg kost. Daar moeten de zorgverzekeraars volgens hem geen aanvullend beleid op zetten. “Dan worden de gehandicapten extra gepakt.”

Een woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland zegt in de krant dat enkel het landelijk beleid wordt uitgevoerd.

Relevante artikelen

Alles van gehandicaptenzorg
    • Gehandicaptenzorg

    Sociale netwerken spelen cruciale rol bij werk voor mensen met beperking

    10 januari 2025 om 12:54
    • Gehandicaptenzorg

    Veel diplomafraude in de gehandicaptenzorg

    9 januari 2025 om 10:57