20 januari 2020 om 13:44
2 minuten lezen

In talkshows nauwelijks mensen met een beperking te zien

Slechts één procent van alle gasten in talkshows van de publieke omroep bestaat uit mensen met een beperking. Dit blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam. “Minister van gehandicaptenzaken” Rick Brink wil hier iets aan doen met zijn project “De koffer van Rick”. Dit meldt EenVandaag.

Mensen met beperking stevig ondervertegenwoordigd

Charlotte van Slageren, die het onderzoek uitvoerde, bekeek hiervoor ruim duizend afleveringen van verschillende talkshows, zoals Jinek, De Wereld Draait Door, Knevel en van den Brink, en Tijd voor Max, die tussen 2008 en 2018 waren uitgezonden. Zij concludeerde dat mensen met een beperking in dit soort programma’s stevig ondervertegenwoordigd zijn: slechts 66 van de 6129 gasten in de talkshows waren mensen met een beperking.

Reden weinig zichtbaarheid in talkshows voor mensen met beperking 

De oorzaak hiervoor ligt waarschijnlijk in onwetendheid, zegt theatermaker Marc de Hond. Hij merkt op dat er bij televisieredacties weinig mensen met een beperking werken. Als programmamakers zelf ook geen mensen met een beperking kennen, komen zij ook niet aan bod in televisieprogramma’s. De Hond zegt tevens dat als er wel iemand met een beperking wordt uitgenodigd, deze mensen dan meestal worden gevraagd om zijn of haar beperking en niet om andere redenen.

Afspiegeling van de Nederlandse bevolking

NPO geeft aan dat het niet verantwoordelijk is voor de invulling van de programma’s. De omroepen beslissen dit zelf. Wel moedigt NPO diversiteit en representativiteit aan. Zo is de zendtijd voor de paralympische spelen dit jaar verdriedubbeld.

Rick Brink werkt aan een oplossing voor de ondervertegenwoordiging van deze groep mensen met “De Koffer van Rick” maakt een overzicht van talentvolle mensen met een beperking. Programmamakers in Nederland krijgen van hem deze lijst zodat zij ook daar kunnen zoeken naar specialisten voor in talkshows. Brink hoopt dat deze programma’s op die manier een betere afspiegeling worden van de Nederlandse samenleving. Nederlands model Elianne Speksnijder, die zelf in een rolstoel zit, zou een nieuwslezer of presentator met een handicap een mooie oplossing vinden. 

Door: Nationale Zorggids
 

Relevante artikelen

Alles van gehandicaptenzorg
    • Gehandicaptenzorg

    Cliënten T-zorg Rotterdam krijgen onterechte brief over directe stopzetting thuiszorg

    Gisteren om 09:50
    • Gehandicaptenzorg

    Sociale netwerken spelen cruciale rol bij werk voor mensen met beperking

    10 januari 2025 om 12:54