13 januari 2014 om 11:29
< 1 min lezen

Gericht stimuleren spieren effectief bij obstructieve slaapapneu

Bij mensen met het obstructieve slaapapneusyndroom (OSAS) blijkt het zinvol om de spieren in de bovenste luchtwegen gericht te stimuleren. Wetenschappers hebben daarvoor een soort pacemaker ontwikkeld die een zenuw onder de tong stimuleert. Dit meldt Medisch Contact.

Slaapapneu is een slaapstoornis waarbij iemand tijdens zijn slaap minstens vijf keer stopt met ademhalen. Dit kan komen doordat vanuit het ademhalingscentrum in de hersenen te weinig signaal wordt doorgegeven aan de ademhalingsspieren (centrale slaapapneusyndroom). Een andere oorzaak is de verminderde activiteit van de mond- en keelspieren waardoor het bovenste deel van de luchtweg dichtklapt. Dit laatste is het geval bij mensen die last hebben van het obstructieve slaapaneusyndroom.

Wetenschappers hebben nu een nieuwe techniek getest die goed lijkt te werken bij mensen met OSAS. Bij de patiënt wordt een apparaatje geïmplanteerd met een elektrode die de nervus hypoglossus stimuleert. Dit is de ondertongzenuw die de spieren van de tong aanstuurt. Door deze zenuw te stimuleren worden de spieren in de mond en keel geactiveerd.

De techniek is in verschillende klinieken op 126 patiënten met OSAS getest en blijkt veelbelovend. Het aantal momenten van verzwakte ademhaling (hypopneu) of ademstilstand (apneu) verminderde van 29 naar 9 momenten per uur. Ook het zuurstofgehalte in het bloed daalde minder vaak. De ernst van de OSAS bleek weer toe te nemen wanneer de behandeling met het apparaatje werd stopgezet.

De techniek moet nog verder worden onderzocht maar zou een uitweg kunnen bieden voor patiënten die de traditionele CPAP behandeling, waarbij de patient ’s nachts een masker met luchtpomp opheeft, niet kunnen verdragen. 

© Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van gehandicaptenzorg
    • Gehandicaptenzorg

    Sociale netwerken spelen cruciale rol bij werk voor mensen met beperking

    Gisteren om 12:54
    • Gehandicaptenzorg

    Veel diplomafraude in de gehandicaptenzorg

    9 januari 2025 om 10:57