Gehandicaptenzorg heeft baat bij ervaringsdeskundigen
TILBURG – Terwijl in de gezondheidszorg veelbelovende resultaten zijn bereikt met de ondersteuning van patiënten door de inzet van ervaringsdeskundigen, is dat in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking echter nog nauwelijks toegepast en onderzocht.
Uit onderzoek van de academische werkplaats ‘Leven met een Verstandelijke Beperking’ van Tranzo, het wetenschappelijk centrum voor zorg en welzijn van Tilburg University, blijkt dat mensen met een verstandelijke beperking getraind kunnen worden om medemensen te ondersteunen vanuit hun eigen kennis en ervaring.
Het Consortium Ervaringsdeskundigheid van Mensen met een Verstandelijke Beperking heeft een opleiding opgezet voor het ontwikkelen van deze ervaringsdeskundigheid. In de eerste helft van vorig jaar bood Fontys Hogescholen de nieuwe opleiding aan, aan elf studenten met een verstandelijke beperking van 17 tot 56 jaar oud.
Volgens de onderzoekers zijn de resultaten weliswaar hoopgevend en bruikbaar, maar kan de ervaringsdeskundigheid van deze studenten pas optimaal gebruikt worden, wanneer zij na hun opleiding de kans krijgen om hun kennis en vaardigheden daadwerkelijk in te zetten.
© Nationale Zorggids / Martijn Keitz