‘Gedragstherapie bij ME niet altijd effectief’
Patiënten met ME zijn lang niet altijd te spreken over de cognitieve gedragstherapieën die door de huisarts voorgesteld worden. Dit blijkt uit onderzoek van de ME-CVSvereniging in Nederland, die zo’n 600 patiënten vroeg naar hun ervaring. Het Chronisch Vermoeidheid Syndroom (CVS), ook ME genoemd, zorgt voor langdurige vermoeidheid en kan patiënten erg belemmeren in hun dagelijkse leven. Dit meldt Trouw.
Gedragstherapie is volgens experts een goede manier om patiënten te helpen. Onderdeel van deze therapie is om de patiënt langzaam zijn of haar grenzen op te laten zoeken. Ook het verbeteren van de conditie is onderdeel van de behandeling. “Gedragstherapie en ook bestaande bewegingstherapie zijn tot nu toe de enige bewezen effectieve behandelingen tegen de ziekte”, zegt Hans Knoop van het Nederlands Kenniscentrum voor Chronische vermoeidheid. Volgens hem vermindert het de klachten en is een klein deel zelfs genezen.
Echter hoort de ME-CVSvereniging heel andere geluiden vanuit de praktijk. Meer dan de helft van de ondervraagden zegt geen profijt te hebben bij de gedragstherapie. In sommige gevallen zijn de klachten juist verergerd, omdat grenzen opzoeken niet altijd positief werkt voor mensen met ME. Bestuurslid Jessica Kuijper van de vereniging pleit juist voor meer aandacht voor de biomedische oorzaken van de ziekte.
In Nederland hebben naar verwachting tussen de 30.000 en 100.000 mensen ME/CVS. Zowel gedragsfactoren als lichamelijke componenten hebben invloed op de ziekte. Patiënten ondervinden hinder in hun dagelijkse bezigheden zoals verlies van werk en inkomen.
Door: Redactie Nationale Zorggids