19 februari 2013 om 09:52
< 1 min lezen

Elektrostimulatie effectief bij sleepvoet na beroerte

NIJMEGEN – In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 40.000 mensen een beroerte. Na herstel heeft een klein deel van deze patiënten een zogeheten sleepvoet, waarbij door hersenschade het been niet meer goed wordt aangestuurd. Uit onderzoek van promovendus Roos van Swigchem van het UMC St Radboud in Nijmegen blijkt dat elektrostimulatie voor een deel van deze patiënten een effectief hulpmiddel is.

Op de Afdeling Revalidatie van het ziekenhuis vergeleek Van Swigchem het effect van een spalk en een uitwendige elektrostimulator bij zesentwintig mensen met een sleepvoet na een beroerte.

“Met een elektrostimulator prikkel je de spieren waarmee je de voet opheft, precies op het moment in de zwaaifase van het lopen”, aldus Van Swigchem. “Zo hef je de sleepvoet met eigen spierkracht op, terwijl de enkel vrij bewegelijk blijft. Met zo’n slimme stimulans krijg je een beter evenwicht en een betere voetafwikkeling.”

Op dit moment vindt vervolgonderzoek plaats met een nieuwe elektrostimulator die (gedeeltelijk) geïmplanteerd wordt. Het systeem heeft als voordeel dat de elektrostimulatie niet meer van buitenaf door de huid wordt geleid. De stimulatie is ook nauwkeuriger in te stellen.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz

Relevante artikelen

Alles van gehandicaptenzorg
    • Gehandicaptenzorg

    Invoering inkomensafhankelijke bijdrage Wmo uitgesteld naar 2027

    Gisteren om 11:10
    • Gehandicaptenzorg

    Zorginstelling ’s Heeren Loo stuurt cliënt weg die er al bijna zijn hele leven woont

    20 december 2024 om 11:39