Doorligplekken bij dwarslaesie te voorkomen door broek met elektroden
Doorligplekken bij mensen met een dwarslaesie kunnen mogelijk voorkomen worden door het dragen van een speciale broek die voorzien is van elektroden. De uitvinding zorgt ervoor dat de spieren geactiveerd worden door kleine stroomstootjes, waardoor de kans op slecht genezende doorligplekken veel kleiner wordt. Dit zorgt op zijn beurt voor een betere kwaliteit van leven en minder ziekenhuisopnames. Dit meldt Trouw.
Christof Smit, arts op de dwarslaesie-afdeling van revalidatiecentrum Reade in Amsterdam ziet bij veel patiënten doorligplekken, ook wel decubitus genoemd. “Dan worden zij letterlijk weer uit het leven gerukt, weer hier opgenomen.” Ongeveer 80 tot 85 procent van de patiënten met een dwarslaesie krijgen te maken met de pijnlijke plekken die bovendien slecht genezen. De broek met elektroden kan daar volgens hem verschil in maken.
Het zien van een Tellsell-reclame voor een buikspierentrainer met elektroden was wat Smit heeft geïnspireerd. “Als elektrische stimulatie spieren kan oppeppen, zou het dan niet ook verlamde spieren kunnen activeren?” Bij decubitus worden de problemen veroorzaakt door afstervend weefsel onder de huid, zoals spieren. Zijn zoektocht naar een mogelijke behandeling leidde tot een promotieonderzoek.
De broek is in samenwerking met een fabriek in het Amerikaanse Michigan ontworpen. Wanneer de patiënt de broek aantrekt, zitten de elektroden gelijk op de goede plek. “Je kunt de broek dragen in bed of in de stoel, naar eigen voorkeur”. Volgens Smit is binnen twee maanden al aanzienlijk verschil te zien in de bilspier. Door de bilspieren en hamstrings gezond te houden, is er minder kans op doorligplekken.
Nu kost de broek een patiënt nog ongeveer 500 euro. Het wordt nog niet vergoed door zorgverzekeraars, maar Smit probeert voor iedere patiënt de zorgverzekeraar te overtuigen van het nut. “Het werkt, het is veilig en relatief eenvoudig aan te brengen tegen lage kosten”, aldus Smit. Er zijn nu ongeveer honderd broeken met elektroden verkocht.
Door: Redactie Nationale Zorggids