3 oktober 2017 om 09:18
< 1 min lezen

De Hond zoekt naar meest ontoegankelijk plek

Presentator en cabaretier Marc de Hond gaat de komende week op zoek naar de ‘meest ontoegankelijke situatie van Nederland’. Op zijn Facebook-pagina heeft hij mensen opgeroepen foto’s of filmpjes op te sturen van plaatsen die niet goed begaanbaar zijn voor rolstoelgebruikers. De Hond doet de oproep in het kader van de Week van de Toegankelijkheid, die maandag van start is gegaan.

Daarna kiest De Hond er een aantal uit waar mensen uit kunnen kiezen. De winnaar krijgt het aanbod om de situatie op te lossen. De presentator werkt voor het initiatief samen met het bedrijf Thyssenkrupp, dat gespecialiseerd in het leveren van toegankelijkheidsoplossingen voor mindervaliden.

De Hond zit al jaren in een rolstoel na een fout een tijdens een operatie. Hij heeft zich ontpopt tot een ambassadeur van de toegankelijkheid in Nederland. Vorige maand kaartte hij de problemen aan waar rolstoelgebruikers tegen aan liepen in de vliegtuien van Transavia. Mindervaliden zouden door andere passagiers naar de toilet moeten worden getild als zij daarvan tijdens de vlucht gebruik zouden willen maken.

In het kader van de ‘inclusieve samenleving’ is het vanaf januari 2017 wettelijk verplicht voor bedrijven, instanties en openbare gebouwen om kleine aanpassingen te doen zodat zij beter toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers.

Onder de kanshebbers die maandag al binnenkwamen, behoren volgens De Hond de boot van en naar Texel en een van de nieuwe gebouwen van de Universiteit van Amsterdam. De cabaretier benadrukt de bedrijven niet aan de schandpaal te willen nagelen. “We zijn al ver gekomen op het gebied van toegankelijkheid”, legt hij uit. “We zijn er nog niet, maar zetten structureel grote stappen. Daar willen we de aandacht op vestigen niet op het negatieve.”

De inzending voor de mogelijke ‘winnaars’ sluit op 20 oktober.

Door: ANP

Relevante artikelen

Alles van gehandicaptenzorg
    • Gehandicaptenzorg

    Invoering inkomensafhankelijke bijdrage Wmo uitgesteld naar 2027

    24 december 2024 om 11:10
    • Gehandicaptenzorg

    Zorginstelling ’s Heeren Loo stuurt cliënt weg die er al bijna zijn hele leven woont

    20 december 2024 om 11:39