Botox kan primaire dystonie tijdelijk verbeteren
Primaire dystonie is een neurologische aandoening waarbij motorische stoornissen ontstaan waardoor sommige spieren of spiergroepen van patiënten voortdurend samentrekken. Naar nu blijkt uit onderzoekt ontstaat de aandoening door een gebrekkige communicatie tussen specifieke gebieden in de hersenen. Een deel van de communicatie lijkt te verbeteren door behandeling met botulinetoxine (botox). Dat meldt Artsennet.
De oorzaak van primaire dystonie is niet precies bekend waardoor nu alleen nog de symptomen behandeld kunnen worden. Promovenda Cathérine Delnooz van de Radboud Universiteit Nijmegen onderzocht twee specifieke vormen van dystonie, schrijfkramp en draaihals (torticollis) om erachter te komen hoe de aandoening ontstaat en zo nieuwe mogelijkheden voor behandeling te kunnen ontwikkelen.
Voor haar onderzoek gebruikte Delnooz verschillende beeldvormende technieken zoals functionele MRI. Bij patiënten met schrijfkramp die een schrijfbeweging maakten was op de MRI-scans een abnormale activiteit te zien in de hersengebieden die betrokken zijn bij het plannen van bewegingen. Delnooz zag ook een gebrekkige communicatie tussen deze hersengebieden. Deze gebrekkige communicatie lijkt voor een deel tijdelijk te verbeteren door behandeling met botox.
© Nationale Zorggids