1 juli 2015 om 10:40
< 1 min lezen

Bijna alle medewerkers gehandicaptenzorg hebben te maken met agressie

Een op de drie werknemers in de gehandicaptenzorg voelt zich niet veilig op het werk. Bijna alle werknemers (85 procent) hebben te maken met scheldpartijen, fysiek geweld, dreigementen en andere vormen van agressie. Dit blijkt uit onderzoek van CNV Zorg & Welzijn, meldt de NOS.

25 procent van het personeel heeft het gevoel dat de baas hen onder druk zet zodat incidenten met agressie in de doofpot verdwijnen en er vervolgens geen aangifte wordt gedaan. Volgens voorzitter Kruizinga van CNV Zorg & Welzijn komt het onveilige gevoel bij de werknemers door de toenemende marktwerking en bezuinigingen in de gehandicaptenzorg. Daarom zou er namelijk minder personeel beschikbaar zijn en dus minder persoonlijke aandacht voor de patiënt.

CNV Zorg & Welzijn zal de uitkomsten met staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid bespreken. “Hij moet begrijpen dat er een grens is bereikt als het gaat om marktwerking in de zorg”, zegt Kruizinga. De vakorganisatie gaat vandaag al om tafel met werkgevers in de gehandicaptenzorg om te praten over de veiligheidsproblemen. CNV Zorg & Welzijn wil meer steun en opvang voor werknemers die te maken hebben met agressie. Ook moet er begeleiding zijn voor werknemers die aangifte willen doen. 

© Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van gehandicaptenzorg
    • Gehandicaptenzorg

    Invoering inkomensafhankelijke bijdrage Wmo uitgesteld naar 2027

    24 december 2024 om 11:10
    • Gehandicaptenzorg

    Zorginstelling ’s Heeren Loo stuurt cliënt weg die er al bijna zijn hele leven woont

    20 december 2024 om 11:39