28 maart 2025 om 09:00
2 minuten lezen

Verwachte coronapiek komende winter: Gezondheidsraad adviseert herhaalprik voor kwetsbaren

Door: Nationale Zorggids / Fleur Zomer

Corona blijft ook dit jaar een blijvende zorg, vooral tijdens de wintermaanden. De Gezondheidsraad verwacht een nieuwe opleving van het virus en adviseert daarom opnieuw vaccinaties voor specifieke risicogroepen. Personen van 60 jaar en ouder, mensen met een medisch verhoogd risico, en 50- tot 59-jarigen die jaarlijks de griepprik ontvangen, worden geadviseerd om dit najaar opnieuw een coronavaccinatie te halen.

Vaccinaties voor kwetsbaren en zorgpersoneel

De herhaalprik is bedoeld om ernstige ziekte en ziekenhuisopnames te voorkomen. Net als bij eerdere vaccinatiecampagnes richt het beleid zich op het beschermen van mensen met een verhoogd risico. Anders dan in eerdere jaren worden 18- tot 49-jarigen zonder medische indicatie dit keer buiten de vaccinatiecampagne gelaten, aangezien hun risico op complicaties lager is geworden.

Ook voor zorgmedewerkers die in direct contact staan met kwetsbare patiënten wordt een herhaalprik aanbevolen. Hiermee moet niet alleen het personeel worden beschermd, maar ook besmetting binnen zorginstellingen worden beperkt.

Vaccinatie als jaarlijks terugkerende prik

Sinds 2023 wordt coronavaccinatie op dezelfde manier aangeboden als de griepprik: jaarlijks, in het najaar. Dat beleid blijft voorlopig van kracht, omdat het coronavirus seizoensgebonden oplevingen blijft vertonen. Door tijdige vaccinatie van risicogroepen hoopt men de impact op de zorg beheersbaar te houden.

Langdurige vermoeidheid minder bij omikroninfecties

Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat mensen die besmet zijn geweest met de omikronvariant doorgaans sneller herstellen van vermoeidheidsklachten dan mensen die eerder andere varianten zoals delta opliepen. In het onderzoek, dat ruim 23.000 mensen omvatte, werd gekeken naar het verloop van vermoeidheid na infectie. Waar bij de deltavariant klachten tot negen maanden aanhielden, waren ze bij omikron meestal na vier maanden verdwenen.

Het onderzoek keek specifiek naar vermoeidheid, niet naar het bredere beeld van langdurige covid (long covid), al is vermoeidheid wel een veelvoorkomend symptoom daarvan.

Terugblik op het virusverloop

Het coronavirus werd eind 2019 voor het eerst vastgesteld in China en bereikte Nederland begin 2020. In de jaren daarna volgden diverse varianten – van alfa tot delta – die elk op een andere manier het afweersysteem wisten te omzeilen. De omikronvariant, die eind 2021 opdook, is sindsdien de dominante vorm. Hoewel deze variant milder is dan eerdere, blijft corona een risico voor bepaalde groepen, vooral bij seizoenspieken.

Met het oog op de komende winter blijft alertheid dus nodig, vooral voor ouderen en kwetsbaren. De Gezondheidsraad hoopt dat herhaalvaccinaties kunnen bijdragen aan het beperken van ernstige ziekte en druk op de zorg.

Relevante artikelen

Alles van dossier corona

Aankomende evenementen

07 Apr
Zorg & ict
  • Utrecht
19 May
Nationale AI in de Zorg Congres
  • Noord-Holland
26 May
Dokter in de Zaal: alles over radiologie
  • Drenthe