Post-covid veroorzaakt flinke barrières voor deelname aan samenleving
Veel mensen met post-covid, ook wel bekend als long covid, worstelen met deelname aan de samenleving. Uit het laatste kwartaalonderzoek van het Netwerk Gezondheidsonderzoek bij Rampen (GOR) blijkt dat jongeren en volwassenen die langdurige coronaklachten ervaren, niet in staat zijn om volledig mee te doen op school, werk, of in sociale situaties. Dit leidt tot isolement op sociaal vlak en in hun carrière of studie. Dit meldt het RIVM.
De gevolgen van post-covid zijn vooral zichtbaar op werk en school. Bijna de helft van de jongeren die getroffen zijn door langdurige klachten, kan niet volledig deelnemen aan hun (vervolg)opleiding. Zo mist 27 procent lessen, terwijl 20 procent zich zelfs volledig heeft moeten uitschrijven of ziekmelden. Ook volwassenen worden hard geraakt: 34 procent van hen kan door de klachten niet meer volledig werken, en 12 procent is zelfs helemaal werkloos geraakt, waarbij post-covid mogelijk een belangrijke rol speelt. Deze cijfers benadrukken hoe zwaar de impact van langdurige coronaklachten is op de toekomstperspectieven van zowel jongeren als volwassenen.
Sociale beperkingen en eenzaamheid
De energietekorten die post-covid met zich meebrengt, zorgen ook voor beperkingen in sociale contacten. 20 procent van de jongeren en een kwart van de volwassenen heeft minder of geen contact meer met vrienden en familie. Door de verminderde deelname aan school, werk of hobby’s raken zij geïsoleerd. Sommigen ervaren onbegrip en voelen zich buitengesloten, ondanks de goedbedoelde steun van hun omgeving. Voor enkelen heeft deze periode juist geleid tot sterkere relaties, maar dit blijft een uitzondering.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky