Zomerse uitbraak van corona veroorzaakt door FLiRT-variant

De zomerse corona-uitbraak van dit jaar is dit jaar flink groter dan voorgaande zomers. Veel mensen hoesten en snotteren door de nieuwste coronavariant FLiRT. Het aantal coronavirusdeeltjes in het rioolwater is veertien keer hoger dan vorig jaar juli. Experts waarschuwen dat voorzichtigheid geboden is, anders komt deze zomer dichtbij het aantal besmettingen van de zomer waarin de gevaarlijke deltavariant rondwaarde. Dit meldt het Parool. 

Gelukkig maakt hoogleraar virologie Marion Koopmans zich minder zorgen over de FLiRT-variant dan de deltavariant die in 2021 een opmars maakte. “Veel minder vaak dan toen veroorzaakt corona een ernstig ziektebeeld. Je ziet nu bijvoorbeeld dat het aantal ziekenhuisopnames ondanks een stijgend aantal besmettingen amper toeneemt.”

Groepsimmuniteit

Het helpt dat veel mensen een goede bescherming tegen corona hebben, door inentingen of door een eerdere besmetting. Ook zijn de symptomen tegenwoordig milder en zijn de meest voorkomende klachten hoesten, verstopte neus, hoofdpijn en spierpijn. Desondanks blijft het risico op long covid altijd bestaan. Hoewel de kans hierop ook kleiner is, is de kans nog steeds aanwezig.

Coronavirus nog altijd onvoorspelbaar

Dat het coronavirus nog steeds muteert, is volgens Koopmans een teken dat deze nog steeds onvoorspelbaar is en zich niet gedraagt zoals wij denken of willen. “Anders dan de griep bijvoorbeeld weigert corona tot nu toe een seizoenspatroon te volgen.” Of we nog een zulke overvolle ziekenhuizen als in 2020 en 2021 krijgen? Dat denkt Koopmans niet, maar mensen moeten hoe dan ook niet vergeten dat corona nog steeds bestaat en nog steeds tot ziekenhuisopnames of zelfs de dood kan leiden.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky