Na een besmetting met de omikronvariant van het coronavirus heeft één op de tien mensen na drie maanden nog steeds klachten. Dat is bijna twee keer lager dan na een besmetting met de deltavariant. Het verschilt hoe vaak bepaalde long covid-klachten vóórkomen na de omikron- of deltavariant. Wel blijven de langdurige klachten bij beide groepen ingrijpend. Dit meldt het RIVM op basis van het eigen LongCOVID-onderzoek.
De omikronvariant maakt mensen vaak minder ziek dan voorganger delta. Deze variant ontwijkt makkelijker de immuniteit die mensen al hadden door eerdere infecties of vaccinatie. Mede hierdoor kregen veel mensen in Nederland (opnieuw) corona. In het onderzoek is gekeken naar de klachten die 3 maanden na een infectie met omikron voorkwamen. Welke klachten kwamen hoe vaak voor? Ook keken de onderzoekers of dit anders was na een infectie met de deltavariant.
Hersenmist na corona
Mensen met een omikron-infectie hadden vaker last van vermoeidheid, benauwdheid, hersenmist (brainfog), problemen met het geheugen en moeite met drukke omgevingen dan mensen zonder corona. Mensen hadden deze klachten echter nog vaker na de deltavariant. Hadden mensen al een eerdere corona infectie doorgemaakt? Dan hadden zij meer last van vermoeidheid en benauwdheid, dan mensen die voor het eerst corona kregen door de omikronvariant.
Meer mensen ziek
Door de grotere besmettelijkheid van omikron zijn daar in totaal meer mensen ziek van geworden dan door de deltavariant. Daardoor kan het totaal aantal mensen met langdurige klachten na een besmetting met omikron ondanks het mildere verloop toch groter zijn. Post-covid, of long covid, blijft daarom een veel voorkomende en ingrijpende conditie in de bevolking, aldus de onderzoekers van het RIVM.
Door: Nationale Zorggids