Week 43: einde apenpokken, breinstimulatie bij agressie, herhaalprik & depressie
28 oktober 2022 om 15:25
2 minuten lezen

Week 43: einde apenpokken, breinstimulatie bij agressie, herhaalprik & depressie

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer het einde van apenpokken, breinstimulatie bij criminelen, de herhaalprik, piekeren en depressie in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: Uitbraak apenpokken is vrijwel over, stoppen met prikken 

De huidige uitbraak van de apenpokken is vrijwel voorbij, zegt gezondheidsinstituut RIVM. De vaccinatiecampagne tegen de “monkeypox” stopt volgens de organisatie dan ook “binnenkort”. Tot eind deze maand worden risicogroepen nog uitgenodigd voor een prik.

Dinsdag: Criminelen minder agressief na elektrische stroompjes door de hersenen

Gewelddadige cliënten hebben gemiddeld vaker een beschadigd brein. Dat kan veel invloed hebben op gedrag. Hersenstimulatie is een oplossing. Na behandeling met een elektrisch stroompje door het brein zijn plegers van misdrijven minder agressief en gewelddadig

Woensdag: Iedereen vanaf 12 jaar kan nu afspraak maken voor herhaalvaccinatie corona

Iedereen van 12 jaar of ouder kan nu een afspraak maken voor een herhaalvaccinatie tegen het coronavirus, zo melden het RIVM en de GGD. Dat betekent dat iedereen die in aanmerking komt voor de oppepprik naar een prikstraat kan.

Donderdag: ‘Moeilijkheden bij het zien van de positieve kanten in stressvolle situaties blijkt een voorspeller van depressie’ (Interview)

Onlangs meldde Tilburg University dat negatieve gedachten en gevoelens van eenzaamheid mogelijke voorlopers van depressie zijn. Vrijwel alle mensen met een depressie piekeren. Om hier meer over te weten te komen, ging de Nationale Zorggids in gesprek met dr. Jonas Everaert.

Vrijdag: De meeste senioren voelen zich gelukkig

Ondanks dat we van crisis naar crisis gaan, voelen ruim zeven op de tien ouderen zich momenteel (erg) gelukkig. Gezondheid, het hebben van een levenspartner en het doen van (vrijwilligers)werk zijn belangrijke factoren die geluksbepalend zijn. De allerbelangrijkste factor voor senioren om zich wel of niet gelukkig te voelen, is het hebben van sociale contacten. 

Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong

Relevante artikelen

Alles van dossier corona
    • Dossier Corona

    Start strafzaak tegen Sywert van Lienden om mondkapjesdeal

    19 december 2024 om 10:15
    • Dossier Corona

    OVV maakt zich zorgen over bezuinigingen op pandemieparaatheid

    18 december 2024 om 13:34