Drie van de vier regeringspartijen en verschillende andere partijen in de Tweede Kamer staan open voor het idee om de griepprik tegelijk met de coronaprik te kunnen halen. Deskundigen denken hiermee de prikbereidheid onder Nederlanders te vergroten. Dit meldt RTL Nieuws.
Door de griep- en coronaprik op dezelfde plek te halen, wordt er een efficiencyslag gemaakt. Nu moet de griepprikgroep nog naar de huisarts voor hun winterprik en naar de GGD voor hun coronavaccinatie. Door beide te combineren bij de GGD, zal het aantal vaccinaties toenemen en de kosten afnemen, zo is de verwachting van onder meer Ted van Essen van de Influenza Stichting en viroloog Jaap Goudsmit.
Bijwerkingen
Oud-huisarts Van Essen denkt dat de ene prik zich optrekt aan de andere, en dat dat ook de reden is dat ze het in andere Europese landen en de Verenigde Staten al zo doen. Het lichaam zal ook geen problemen hebben met een dubbele prik. Daar komen niet per se meer bijwerkingen bij kijken. En omdat huisartsen het eigenlijk te drukken hebben voor coronaprikken, zouden beide bij de GGD gegeven kunnen worden.
Averechts effect
De Tweede Kamer is voor, maar vindt wel dat de organisatie ervan onderzocht moet worden en dat dit in goed en tijdig overleg met de huisartsen moet gebeuren. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) staat niet onwelwillend tegenover de plannen, maar vreest enigszins voor een averechts effect. De opkomst voor de griepprik is nu relatief hoog, mede door de vertrouwensrelatie die de artsen nu met hun patiënten hebben. Maar als onderzoek blijkt dat de opkomst niet in gevaar is, wil de LHV er serieus over nadenken.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky