VNO-NCW en MKB-Nederland willen dat werknemers en ondernemers "extra goed bewaken" dat de coronabesmettingen niet verder oplopen. "Dit om erger verderop in het najaar te voorkomen en met elkaar te zorgen dat de samenleving voor eens en altijd open blijft", stellen de brancheorganisaties.
Ze reageren op het aantal positieve tests dat deze week een stuk hoger is dan vorige week. "Wij roepen iedereen op zijn beste beentje voor te zetten door bij klachten thuis te werken en te testen, handen wassen en goed ventileren. Kortom, leef de basisregels na. Ook een hogere vaccinatiegraad helpt", stelt VNO-NCW.
Voor mensen die niet thuis kunnen werken "is het extra aan te raden om te testen zodat je gewoon met een negatieve test aan het werk kunt". Veel mensen werken nog steeds voor een deel thuis en voor een deel op het werk. "Belangrijk blijft echter waar mogelijk de spits te mijden en vergaderingen bijvoorbeeld op de drukste dagen wat later te beginnen, zodat we de druk op de weg en het ov beperken met elkaar", stellen de koepelorganisaties.
Weinig klachten
De NS neemt vooralsnog geen maatregelen en verwijst naar de brancheorganisatie voor het openbaar vervoer. "We houden de situatie in de gaten, maar het is niet zo dat wij nu per direct op iets aansturen", zegt een woordvoerder. "Alles wat in de maatschappij speelt, speelt ook bij ons. In dat opzicht wordt daar zeker naar gekeken. Maar daadwerkelijk maatregelen nemen is niet aan ons. Wij volgen wat er sectorbreed en vanuit de overheid wordt afgesproken."
Reizigersorganisatie Rover laat weten weinig vragen of klachten te krijgen over de afwezigheid van coronamaatregelen in het openbaar vervoer. "Reizigers maken zich momenteel vooral druk over de korte treinen, de uitval van treinen en bussen en de drukte die dat oplevert", aldus Rover in een reactie.
De organisatie ziet nu nog geen aanleiding om op te roepen tot voorzorgsmaatregelen. "Specifieke coronamaatregelen voor het ov liggen niet voor de hand als daar geen medische reden toe is." Volgens Rover zijn er geen aanwijzingen dat de kans om besmet te raken hoger is in bijvoorbeeld de trein of de bus.
Door: ANP