Week 18: jeugdhulp, Alzheimer, lachgas & neussprayverslaving
Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren jeugdhulp, Alzheimer, lachgas en neussprayverslaving in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.
Maandag: Tien procent van de jongeren kreeg jeugdhulp in 2021
Volgens de branchevereniging wordt hier te snel toe overgegaan. “Sommige problemen horen bij het opgroeien.”
Dinsdag: Verminderde cognitie Alzheimerpatiënten door slechtere doorbloeding hersenen
Bij patiënten met Alzheimer is een daling in doorbloeding van de hersenen gerelateerd aan een daling in cognitie. Hierbij is vooral de doorbloeding van bepaalde hersengebieden aangedaan, die betrokken zijn bij het geheugen en de uitvoering van taken. Patiënten met een grotere daling in de doorbloeding presteren slechter op cognitieve testen. Dat melden onderzoekers van het Radboudumc.
Woensdag: Wat is lachgas, wat doet het met je en wat zijn de gevaren?
Lachgas is ontzettend populair onder jongeren. Het middel wordt vaak gebruikt in het uitgaansleven en is te koop in kroegen en nachtwinkels. De laatste jaren neemt het gebruik van lachgas snel toe, net als de gezondheidsproblemen die met het gebruik ervan gepaard gaan. Om die reden werkt de overheid op dit moment aan een algeheel verbod. Wat is lachgas, welke effecten heeft het en wat zijn de risico’s?
Donderdag: Bevrijdingsdag
Vrijdag: Vermoedelijk honderdduizend mensen verslaafd aan neusspray
Een neussprayverslaving klinkt misschien onschuldig, maar dat is niet zo. Langdurig gebruik zorgt ervoor dat de binnenkant van de neusslijmvliezen kapotgaat. Onder microscopen was te zien dat de bovenste lagen van het slijmvlies bij chronische neusspraygebruikers weg waren.
Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong