Mensen met immuunstoornis langdurig beschermen tegen corona is maatwerk

Juist nu de samenleving opengaat, is een kleine groep mensen mogelijk extra kwetsbaar. Daarnaast reageren immuungecompromitteerde patiënten zeer verschillend op de coronavaccinatie. Daarom is het volgens ZonMw van belang om groepen afzonderlijk te volgen en adviseren. De Gezondheidsraad, het RIVM en medisch specialisten stellen, mede op basis van lopende onderzoeken, adviezen op voor vaccinatie bij deze kwetsbare groepen. Daarom besloot de Gezondheidsraad afgelopen zomer al dat sommige groepen een derde primaire prik moeten krijgen. Dit meldt ZonMw. 

Met de derde prik hadden deze groepen in de meeste gevallen hetzelfde resultaat als de twee prikken bij gezonde mensen. Resultaten laten nu zien dat een derde (primaire) vaccinatie bij veel patiënten zorgt voor een verbeterde antistofrespons.

Maatwerk

Erfelijke (genetische) aandoeningen of ziekten kunnen zorgen voor een minder goed functionerend immuunsysteem. Bij ziekten als reuma, de ziekte van crohn of multiple sclerose is het afweersysteem te scherp afgesteld, waardoor mensen zieker worden na een coronainfectie. De antistofrespons na vaccinatie is minder sterk in sommige gevallen. Bij 90 prpcent van de patiëntengroepen met immuunsysteemonderdrukkende medicatie werd een goede aanmaak van antistoffen zichtbaar. Bij een kleine groep mensen, zoals de groep die rituximab gebruikt, is dit effect er helaas niet na een derde primaire vaccinatie. Het RIVM en de Gezondheidsraad baseren hun beleid op deze onderzoeksresultaten en kijken hierbij naar het specifieke type medicijn: mensen beschermen tegen Covid-19 is maatwerk.

Ook mensen met hiv en longtransplantatiepatiënten maken minder antistoffen aan na twee primaire vaccinaties. En mensen die zogenaamde anti-CD20 remmers gebruiken reageren ook slecht. Een vroege derde vaccinatie kan bij het gebruik van sommige medicatie helpen om de antistofrespons te herstellen.

Voor volwassenen met Downsyndroom geldt dat het effect van een derde primaire vaccinatie wordt onderzocht.

Door: Nationale Zorggids