Normal_normal_vaccinatie_vaccineren_coronavaccinatie

De effectiviteit van de coronavaccins tegen ziekenhuisopname in de periode 26 januari tot en met 8 februari 2022 was 92 procent na de boosterprik en 55 procent na de basisvaccinatie. In deze periode werden veruit de meeste ziekenhuisopnames veroorzaakt door de Omikron-variant. De kans op ziekenhuisopname na een boostervaccinatie was ruim 12 keer kleiner dan zonder vaccinatie. Na de twee basisprikken was de kans op ziekenhuisopname ruim twee keer kleiner dan zonder prik. Dit meldt het RIVM. 

Sinds december 2021 wordt een steeds groter deel van de ziekenhuisopnames door corona veroorzaakt door een besmetting met de Omikron-variant. Tussen 26 januari en 8 februari is naar schatting 94 procent van de ziekenhuisopnames door Omikron veroorzaakt. Vaccinatie beschermt minder goed hiertegen dan de eerdere Delta-variant. Mensen met een boosterprik zijn beter beschermd tegen ziekenhuisopname dan mensen die alleen gevaccineerd zijn met de basisserie. De booster biedt een bescherming van 92 procent en de basisprik 55 procent.

Vaccinatie effectief tegen ic-opname

De boosterprik is ook zeer effectief tegen ic-opname, namelijk 98 procent in de periode tussen 26 januari en 8 februari 2022. Vaccinatie met de basisserie beschermt ook tegen ic-opname, maar minder: namelijk 74 procent. De kans op ic-opname na een boosterpik is 50 keer kleiner dan de kans op opname zonder vaccinatie. Dat is na prikken uit de basisserie 4 keer kleiner.

Aantal voorkomen ziekenhuisopnames

Van 26 januari tot en met 8 februari zijn 1.746 mensen opgenomen in het ziekenhuis door Covid-19. Van deze personen waren 780 niet gevaccineerd en hadden 626 mensen alleen de eerste twee prikken gehaald. 340 mensen met corona in het ziekenhuis hadden de booster ontvangen. Door de extra bescherming zijn naar schatting 1.620 ziekenhuisopnames voorkomen in deze periode. Zonder boosterprik zou het aantal opnames dus bijna twee keer zo hoog zijn geweest.

Door: Nationale Zorggids