De kans dat mensen met de Omikron-variant in het ziekenhuis moeten worden opgenomen, ligt 40 procent lager dan bij de Delta-variant van het coronavirus. Van deze patiënten wordt ongeveer 10 procent zo ziek dat ze naar de intensive care moeten. Bij de eerdere variant was dat nog 20 procent, zo staat in de aannames van RIVM-directeur Jaap van Dissel, die hij de Tweede Kamer voorhield.
Dat is "een belangrijke daling", zei Van Dissel. Ook in andere landen doet zich een soortgelijke daling voor in de ziekenhuisopnames. Ook liggen mensen met de Omikron-variant korter in het ziekenhuis, laten cijfers in andere landen zien. In Nederland zijn daar nog niet genoeg gegevens over, maar Van Dissel denkt dat het gemiddelde op vijf verpleegdagen komt.
Hogere boostergraad
De RIVM-topman benadrukte wel dat het aantal besmettingen met de Omikron-variant veel hoger is dan bij de Deltagolf en dat hij in de modellen uitgaat van een hogere boostergraad. In Nederland moeten volgens hem nog zeker 3 miljoen mensen zo'n extra vaccinatie krijgen. Hij benadrukt dat mensen er dus niet van moeten uitgaan dat een booster niet nodig is, omdat het ziekteverloop bij meer mensen minder ernstig is.
Hij verwacht een piek in de Omikrongolf in maart.
Door: ANP