Recent onderzoek van het Max Planck Instituut heeft uitgewezen dat FFP2-maskers (Filtering Face Piece) 75 keer beter beschermen tegen infectie met het coronavirus dan normale, ‘chirurgische’ mondkapjes. In Duitsland en Oostenrijk is het sinds begin dit jaar verplicht om deze FFP2-masker in openbare ruimtes te dragen. Waarom zijn deze mondkapjes niet verplicht in Nederland?
FFP2-maskers zorgen ervoor dat de drager geen kleine druppeltjes of vaste deeltjes inademt. Deze maskers hebben naar verluidt een aerosolfiltratie van 94 procent. Daarnaast speelt de inwaartse lekkage – er vanuit gegaan dat het masker op de juiste manier gedragen wordt – een rol. Bij inwaartse lekkage wordt er gekeken hoeveel deeltjes er tussen huid en masker door gaan. FFP2-maskers hebben een inwaartse lekkage van maximaal 8 procent.
Niet-medische mondkapjes werken nauwelijks
Sinds 6 november geldt er in Nederland weer een mondkapjesplicht. Dat hoeven geen medische mondkapjes te zijn. Desondanks stelt het RIVM dat niet-medische mondkapjes nauwelijks helpen om besmettingen te voorkomen. Het is dus beter om medische mondkapjes te dragen. Toch beschermen zelfs deze zogeheten chirurgische mondkapjes veel minder goed dan FFP2-maskers. FFP2-maskers beschermen 75 keer beter tegen een infectie met het coronavirus. Het is dus de vraag waarom deze mondkapjes niet verplicht zijn in Nederland.
Eigen mondkapjes
In Nederland mag je zelf kiezen wat voor mondkapje je draagt. Je mag zelfs je eigen mondkapjes maken. Het Nederlands Normalisatie-Instituut ontwikkelde wel een keurmerk voor mondkapjes voor publiek gebruik. Hierbij wordt erop gelet hoe goed mondkapjes vochtdeeltjes tegenhouden, zuurstof doorlaten, of het materiaal geschikt is voor de huid en op het gezicht aansluit. Rijksoverheid adviseert om katoen te gebruiken als je zelf mondkapjes maakt.
FFP3-maskers
Er bestaan ook FFP3-maskers. Die hebben een aerosolfiltratie van maar liefst 99 procent. De inwaartse lekkage van deze maskers is maximaal 2 procent. Deze FFP-maskers filteren het best.
Klik hier voor meer informatie over mondkapjes.
Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong
Bronnen: Rijksoverheid, RIVM, Duitsland Instituut, Max Planck Instituut