Steeds meer bedrijven komen met coronamedicatie

Steeds meer bedrijven brengen medicijnen tegen het coronavirus op de markt. Dit moet de druk op de ziekenhuizen in de toekomst sterk verminderen. Het is alleen nog wel de vraag wat deze medicijnen gaan kosten. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

Het is belangrijk om bij persberichten van farmaceutische bedrijven een slag om de arm te houden, maar de vooruitzichten zijn veelbelovend. Naast de vaccinaties kunnen de coronamedicijnen bij een volgende coronagolf de druk op de ziekenhuizen aanzienlijk verminderen. 

AstraZeneca en Pfizer

AstraZeneca ontwikkelde een injectie die preventief werkt en Pfizer kwam met een pil waardoor het risico op een ziekenhuisopname met bijna 90 procent afneemt.

Regeneron en Roche

Daarnaast bestaan er cocktails van antilichamen. Deze antistoffen zijn in het laboratorium gemaakt en ze vertragen de infectie met het coronavirus. Donald Trump werd met deze methode behandeld.

Pillen

Het middel van Regeneron en Roche wordt door middel van een infuus toegediend. Dat is tijdrovend, want hiervoor moet een patiënt een dag lang naar het ziekenhuis. Pillen zijn een beter alternatief. Door antivirale middelen te slikken, kan het coronavirus zich in het lichaam niet vermenigvuldigen. Het nadeel is dat deze medicatie waarschijnlijk ontzettend duur wordt.

Vaccins nog steeds de beste oplossing

Vaccins beschermen grote groepen mensen langere tijd voor veel minder geld. Medicijnen kunnen daarom het best preventief gebruikt worden voor risicopatiënten en voor de mensen die na vaccinatie alsnog ziek worden. Het hangt nog van de prijs van de medicijnen af hoe gangbaar het gebruik ervan wordt.

Door: Nationale Zorggids