Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus, de maatregelen tegen verdere verspreiding en de coronavaccinatie het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week.
Maandag: code zwart: is daar nu bijna sprake van of niet?
Maandag waarschuwden Diederik Gommers en V&VN voor een naderende code zwart. Op diezelfde dag weerspraken coronaminister Hugo de Jonge en Ernst Kuipers van de LNAZ deze berichten tegen.
Dinsdag: coronavirus verspreidt zich vooral onder jonge kinderen en hun ouders
Het coronavirus verspreidt zich vooral onder twee groepen: jonge kinderen en hun ouders. De meeste positieve tests afgelopen week waren onder 5- tot en met 14-jarigen en om 35- tot en met 44-jarigen. Dat betekent dat er veel besmettingen op school plaatsvinden.
Woensdag: bijna 25 procent van de mensen die zich laat testen heeft corona
Bijna een kwart van alle mensen die naar een teststraat van de GGD gaan, heeft het coronavirus onder de leden. De regionale gezondheidsdiensten voerden vorige week een recordaantal van ruim 629.000 testen uit en dat bracht bijna 140.000 besmettingen aan het licht. Woensdag meldden de GGD’en ook een ander record.
Donderdag: gezonde gevaccineerden belanden na besmetting vrijwel nooit in ziekenhuis
Gevaccineerden die het coronavirus oplopen, hebben hier over het algemeen relatief weinig last van. De mensen die gevaccineerd zijn en een goede gezondheid hebben, komen zelden in het ziekenhuis terecht, zei longarts Leon van der Toorn donderdag. Tegelijkertijd waarschuwde de WHO op dezelfde dag voor een vals gevoel van veiligheid door de vaccins.
Vrijdag: vervroegde coronapersconferentie: wat kunnen we verwachten?
Al bijna de hele week wordt er gesproken over een vervroegde persconferentie om zwaardere coronamaatregelen te treffen. Het gaat niet goed. Het aantal besmettingen neemt niet af en de ziekenhuizen krijgen het almaar drukker met coronapatienten. Er moet iets gebeuren om het tij te keren. Dit kunnen we mogelijk verwachten.
Door: Nationale Zorggids