2G: wat houdt deze coronamaatregel in?
Het demissionaire kabinet werkt aan een 2G-systeem, waarbij straks alleen volledig gevaccineerden of mensen die al een coronabesmetting hebben doorgemaakt een coronatoegangsbewijs krijgen. Waar gaat deze maatregel gebruikt worden en waarom?
Het huidige systeem met het coronatoegangsbewijs is 3G, waarbij ook een negatieve coronatest geldig is om een QR-code te krijgen. Dat betekent dat binnen het huidige 3G-systeem gevaccineerden een vaccinatiebewijs hebben, van corona genezen mensen een herstelbewijs hebben en negatief getesten een negatief testbewijs hebben. Over een paar weken moet dat volgens het kabinet anders. Dan hebben alleen volledig gevaccineerde mensen en mensen die corona hebben gehad recht op een toegangsbewijs. 2G staat dan ook voor genezen en gevaccineerd. Het is de bedoeling dat met name horecagelegenheden en evenementen hiervoor kunnen kiezen. Testen voor Toegang geldt dan dus niet meer.
Kiest een café, restaurant of evenementenorganisator voor de 2G-regel, dan zijn er geen beperkingen en zijn vaste plekken niet verplicht, dat is bij het 3G-systeem wel zo. Dan heeft iedereen een vaste zitplek en is dansen of aan de bar staan niet toegestaan. Om 2G te kunnen invoeren, moet de wet worden aangepast.
Vaccinatiedwang
Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid snapt dat het nieuwe systeem ervoor zorgt dat ongevaccineerden die géén corona hebben gehad, zich gedwongen voelen om toch een prik te halen. “Maar wij moeten de maatschappij ook veilig houden. Als we met 2G een café langer open kunnen houden of een festival laten doorgaan dan is het onze taak om die keuze te maken.” Dit is ook het advies van het Outbreak Management Team (OMT). In de wet die 2G mogelijk moet maken, wordt ook de anderhalvemetermaatregel weer verplicht en is een coronapas ook in dierentuinen en pretparken nodig.
Immunoloog Ger Rijkers ziet het 2G-beleid ook niet als strafsysteem voor niet-gevaccineerden, maar juist als beschermingssysteem. “In principe bescherm je met een 2G-beleid de mensen die niet gevaccineerd zijn. Iemand die niet gevaccineerd is, kan namelijk makkelijker besmet raken met het virus en de ziekte oplopen.” En zij kunnen dus ook besmet raken door mensen die wél gevaccineerd zijn, ondanks dat de groep gevaccineerden minder besmettelijk is.
Coronadrukte in ziekenhuizen verminderen
De verwachtingen van onder meer epidemiologen is dat 2G de druk op de ziekenhuizen vermindert. Minder niet-gevaccineerden zullen besmet raken en dus in het ziekenhuis beladen. Bovendien kan daardoor op bepaalde plekken weer afscheid genomen worden van de mondkapjesplicht.
Voor alle duidelijkheid: ondernemers zijn níet verplicht om met het 2G-systeem te werken. Als zij met 3G willen werken, dan hebben zij die keuzevrijheid.
Door: Nationale Zorggids
Bronnen: NOS, Dagblad van het Noorden, Rijksoverheid, RTL Nieuws